Evo gdje su u Zagrebu stanovi najskuplji, a gdje najjeftiniji

Foto: Ivan Klindić

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne oglašavane cijene zagrebačkih stanova tijekom listopada zabilježile porast vrijednosti na mjesečnoj razini, ali i u odnosu na isti mjesec lani.

Prosječna tražena cijena zagrebačkih stanova porasla je za 1,4 posto na mjesečnoj, odnosno 7,2 posto na godišnjoj razini.

Gotovo 30 posto zagrebačkih stanova za prodaju oglašenih tijekom listopada na Crozilla.com imalo je cijenu „kvadrata“ veću od 2.000 eura, a pritom je najviše takvih oglašavano u Centru i na zapadnom dijelu grada.

S druge se strane na zagrebačkom području i dalje mogu pronaći stanovi s cijenama „kvadrata“ daleko nižim od 1000 eura. Sesvete, Dubrava, Stenjevec ili Vrapče samo su neki od kvartova u kojima se mogu pronaći stanovi takvih cijena, a najčešće je riječ o stanovima u suterenu, potkrovlju, u roh-bau izvedbi, kao i u onima koji su smješteni u obiteljskoj kući.
Najtraženiji dijelovi grada za kupnju stanova tijekom listopada bili su Centar, zatim Trešnjevka, Dubrava, Jarun, Maksimir i Donji grad.

Centar je i dalje najskuplji dio grada

Mjesečne promjene cijena u pojedinim dijelovima grada tijekom listopada varirale su od 0,4 posto u Novom Zagrebu, sve do porasta od 1,8 posto na zapadnom dijelu grada.

Najveći je porast, prema podacima oglasnika Crozilla.com, zabilježen na zapadnom dijelu grada gdje su prosječne oglašavane cijene porasle u visini od 1,8 posto, a za „kvadrat“ se u prosjeku tražilo 1560 eura.

Najviše cijene i dalje imaju zagrebački stanovi smješteni u središtu grada, za kojima ujedno vlada i najveća potražnja. Prosječna cijena stanova oglašavanih tijekom listopada putem oglasnika Crozilla.com na području Centra Zagreba iznosila 2032 eura što je 1,5 posto više no mjesec ranije.

Stanovi na istočnom dijelu grada, tijekom listopada su bili za 1,3 posto skuplji no mjesec ranije, a prosječna tražena cijena „kvadrata“ popela se na 1617 eura.

Analiza podataka oglasnika Crozilla.com pokazala je kako je najmanji mjesečni porast zabilježen u Novom Zagrebu gdje su prosječne oglašavane cijene porasle za 0,4 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1353 eura.

Kuće 30 posto jeftinije od stanova

Analiza podataka oglasnika Crozilla.com pokazala je kako na području Zagreba vlada veća potražnja za stanovima nego za kućama, ali su ujedno i njihove cijene veće. Razlika je tijekom listopada iznosila 30 posto, a prosječna tražena cijena „kvadrata“ stana bila je 521 euro veća od cijene četvornog metra kuće.

 


Komentari