Mogući epicentar zaraze ospicama nalazi se na – Trešnjevci

Bruno Konjevic / CROPIX

Epidemiologinja Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) potvrdila nam je kako je do sada u Zagrebu devet osoba zaraženo ospicama. Svi oni zasad imaju relativno blag oblik zaraze te nisu životno ugroženi.

Problem je što između zaraženih osoba nema poznate povezanosti te izvori zaraze još uvijek nisu poznati. Trenutno je poznata poveznica između dva zaražena djelatnika RTL-a.

Kako doznajemo od zaposlenice RTL-a, cijela se firma provjerava. Preglede provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Poduzimaju se sve potrebne mjere kako ne bi došlo do epidemije te, kako je trenutno poznato, nitko više nije zaražen.

Iz HZJZ-a saznajemo kako još jedan djelatnik RTL-a osjeća simptome slične onima koji upozoravaju na ospice, no rezultati njegovih pretraga još se čekaju.

Pretpostavlja se kako se dio zaraženih osoba mogao zaraziti u okolici Trešnjevke jer dio oboljelih od tamo dolazi. Do zaraze je moglo doći u javnom prijevozu ili na području gdje obitava velik broj ljudi kao što je trgovaćki centar, no Iva Pem Novosel napominje kako su to još uvijek samo nagađanja.

Ne smatra kako će broj zaraženih biti prevelik jer u Zagrebu vlada bolja procijepljenost, nego primjerice u Splitu gdje je broj zaraženih osoba nešto viši – zaraženo je 14 osoba.

Iako broj zaraženih osoba u Zagrebu još nije velik, Iva Pem Novosel rekla je kako se već sada može govoriti o epidemiji ospica, ali ne o onoj većih razmjera do koje, kako se nada, neće ni doći.


Komentari