‘MOGLI SMO TO RADITI SAMI’ Uvozimo zmijski antitoksin za 22 tisuće, a proizvod Imunološkog koštao bi oko tisuću kuna

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

HRT-ovoj emisiji “Studio 4” gostovao je ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić i otkrio što se događa s tom ustanovom. Naime, najavljeno je da će Vlada preuzeti cijeli Zavod.

“Planira se prijenos imovine i obveza trgovačkog društva na RH kojom društvo prestaje. Nakon stupanja na snagu ugovora o prijenosu, Vlada će posebnim aktom na ustanovu prenijeti samo onu imovinu koja se može upotrijebiti za revitalizaciju proizvodnje imunoloških lijekova” izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš na posljednjoj sjednici Vlade.

Čardžić tvrdi da je navedeno moguće, ali da je pravno rješenje vrlo komplicirano. Kaže kako treba napraviti oko 27 koraka i da se na tome radi malo više od godinu dana. U 2020. su počeli plan revitalizacije.

“Sve to je iznjedrilo činjenicu da smo u prosincu 2020. imali prvi plan s kojim bi mogli ići dalje i kako riješiti pitanje poslovanja. Načelno nismo imali konačni pristanak, ali smo radili dalje, nismo čekali. Radili smo pravnu pripremu, ekonomsku pripremu i analize i sve to je rezultiralo time da je Vlada 2. lipnja prihvatila taj plan revitalizacije”, objasnio je Čardžić.

Povjerenica sindikata EKN-a u Imunološkom zavodu Lidija Jagarinec izjavila je da imaju razloga vjerovati da su ovo koraci prema pokretanju proizvodnje u Zavodu, no naglašava da sve ovo predugo traje i da je ovo zadnji trenutak da se nešto napravi.

Zavod dozvolu za proizvodnju nema već osam godina, a Jagrinec je otkrila kako je raditi s obzirom na tu činjenicu.

“Depresivno je malo, neki ljudi se uljuljkaju u to pa im to postane normalno. Ide se dalje, kad vidite da doista ima svjetla na kraju tunela, gurate prema naprijed. Ovo je osim pravnog presedana, presedan da nešto može tako dugo trajati. Ako se sada našlo rješenje, mislim da se moglo naći i ranije. Doista sad moram pohvaliti, da kažem da mi je žao da Beroš nije došao prije za ministra da se to pokrenulo”, izjavila je Jagarinec.

U Brezju bi se trebala graditi nova tvornica, a Čardžić ističe da ne odustaju od virusnih cjepiva te da su uključili zmijski antitoksin. Naglašava da su sada fokusirani da provedu pravne korake, a Čardžić očekuje da bi u rujnu 2022. godine počeli čistiti gradilište i pripremati ga za pravni dio koji bi mogao biti gotovo početkom 2023. godine. Riječ je o investiciji od 100 milijuna eura, a ravnatelj Zavoda naglašava kako je cijena skočila zbog potresa te da nema dovoljno izvođača ni repromaterijala.

Jagrinec se osvrnula na cijenu jedne bočice zmijskog antitoksina koji iz uvoza stoji 22.000 kuna, a Imunološki zavod ga je proizvodio za100-injak eura. Čadržić je odgovorio na pitanje hoćemo li početi proizvoditi iduće godine ovaj serum.

“Najveći problem je nabavka dijela opreme koja se nabavlja po javnom natječaju, tako da ćemo šest mjeseci čekati na isporuku jednog dijela koji omogućava potpuno čisti prostor u jednom dijelu proizvodnog procesa”, objašnjava.

Jagrinec je otkrila i što čine s krvnom plazmom te naglasila da ona ne propada već se skladišti. Na navedeno se osvrnuo i ravnatelj Zavoda.

“Gospodarenje plazmom provodi se u skladu s nacionalnim planom. Imunološki je središnje mjesto za prikupljanje plazme od transfuzijskih centara koji je pod određenim financijskim uvjetima prodaju. Imunološki zavod opet po određenoj cijeni plazmu isporučuje na frakcionaciju odabranom frakcionatoru. On je dužan sve proizvode od te plazme vratiti Hrvatskoj. Sredstva od isporuke plazme ostaju na poziciji Imunološkog zavoda, koji će biti za ulaganje u nove prostore i proizvodnju”, zaključio je.


Komentari