Mogli bismo imati ‘krive’ podatke o broju zaraženih?! Nedostaje nam materijala za testove na koronu

FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U Hrvatskoj se pojavio novi problem, a taj je da nedostaje materijala koji je potreban za testiranje.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Alemka Markotić, kaže kako nedostaje plastike, dok iz veledrogerija kažu da nedostaje reagensa.

“Nije nestalo reagensa, deficit je laboratorijske plastike na razini cijele Europe, pa se susrećemo s izvjesnim problemom i tražimo dodatna rješenja”, rekla je Markotić za 24sata.

Kazala je i da zasad nema većih problema kad je u pitanju broj testiranja. Iz veledrogerija kažu da su “nagomilana dugovanja dosegnula još alarmantnije razmjere”.

“Nestašica reagensa potrebnih za Covid testove uzrokovana je ogromnom globalnom potražnjom, slično kao što je to bilo proljetos i s maskama i dezinficijensima. Upravo zbog situacije uzrokovane pandemijom Covid-19 nagomilana dugovanja dosegnula su još alarmantnije razmjere.

Rekordni iznos veći od pet milijardi kuna iscrpio je sve mogućnosti veledrogerija, koje su i same suočene s blokadom isporuke lijekova. Nakon što ostanemo bez postojećih zaliha, neće biti lijeka ni za koga”, rekla je predsjednica HUP-ove koordinacije veledrogerija Dijana Percač.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”, Zvonimir Šostar, kazao je kako oni nemaju problema s nabavljanjem testova.

“Mi nemamo nikakvih problema jer sami nabavljamo testove i sve je pod kontrolom. Svatko ih za sebe nabavlja, no ne znam kako stoje bolnice koje su vezane za nabavku preko veledrogerija. To nije naš slučaj”, objasnio je.


Komentari