Mobilni tim iz Perkovčeve u Ogulinu spasio teško ozlijeđenu djevojčicu: ‘Nismo znali što nas očekuje’

foto:Pexels

Bio je to jedan običan dan, još jedna u nizu vožnji biciklom za devetogodišnju Emu, no dogodilo se nešto čega se ni sama ne sjeća – Ema je pala s bicikla i teško se ozlijedila, a njeni rođaci našli su je gotovo bez svijesti, potpuno ‘izgubljenu’.

U OB-u Ogulin napravljene su joj pretrage i ustanovljen teži potres mozga. Lice je bilo izgrebano, usnica višestruko veća, krvava i izrezana, a iz usta joj je na niti visio zub. Prednja jedinica, jedan od prvih trajnih zubi koji joj je narastao,piše Jutarnji.

Sljedeća 24 sata bila su neizvjesna. Snimke ruku pokazale su da nema lomova, usnicu su joj liječnici sašili, zub je visio, a mama dvije noći nije usnula.

Ekipa iz Stomatološke poliklinike u zagrebačkoj Perkovčevoj ulici spasila je 9-godišnju Emu Matešu zahvaljujući sporazumu koji je potpisan između Klaićeve bolnice i Stomatološke poliklinike Zagreb 24. svibnja 2019. o preuzimanju i saniranju svih dentalnih trauma kod djece koja dođu na hitni prijem Klaićeve bolnice radi pravodobnog saniranja ozljeda mliječnih i trajnih zuba, te projektu “Mobilni gerontostomatološki specijalistički tim”, koji sufinancira Grad Zagreb i putem kojeg je nabavljena sva stomatološka oprema za saniranje pacijenata uz bolesnički krevet.

Za djevojčicu Emu je dolazak tima iz Zagreba mnogo značio.

“Nismo gubili vrijeme. Tim se okupio u ranim jutarnjim satima ispred matične ustanove te nakon kratke konzultacije krenuo u pomoć. U vozilu su se okupili voditeljica Odjela dječje i preventivne stomatologije dr. sc. Snježana Kadić, voditelj Odjela za endodonciju i restaurativnu stomatologiju te voditelj tehničke službe u slučaju da nešto od opreme zakaže.

U petak ujutro pojavili su se stomatolozi iz Zagreba i u samo 45 minuta riješili problem.

“Više me ne boli, ali me jako boljelo. Još uvijek moram jesti kašice, kao da sam beba”,  kazala je Ema za Jutarnji kroz smješak.

foto:Pexels

“Nismo znali što nas očekuje u Ogulinu. Dobili smo poziv na koji smo se odazvali. Fotografije djeteta pokazale su tešku traumu prednjih zubi i bilo nam je jasno: ako odmah ne krenemo, dijete će trajno ostati bez zubi. S druge strane, nismo znali koliko je oštećenje, o koliko se zubi radi, jer smo imali samo dvije slike slikane mobitelom. S obzirom na velike traume mekog tkiva lica i usne šupljine te nemogućnost RTG dijagnostike, ponijeli smo cijelu mobilnu stomatološku jedinicu i kompletnu opremu za veći operacijski zahvat u lokalnoj anesteziji”, objasio je dr. sc. Petra Nola Fuchs, specijalist oralne kirurgije i ravnateljica Stomatološke poliklinike Zagreb za Jutarnji.

Nesreća se dogodila gotovo 36 sati ranije, a djevojčica zbog potresa mozga nije bila u mogućnosti putovati za Zagreb. Da su čekali još 48 sati, koliko je trebalo do stabilizacije primarne bolesti, djevojčica bi sigurno izgubila prednja tri-četiri trajna sjekutića i to bi poslije bilo okarakterizirano kao teška tjelesna ozljeda.


Komentari