Mnogima je ovo promaklo! Hrvatska će morati vratiti milijune kuna Europskoj komisiji!

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Mnogima je promaknuo detalj koji je spomenuo ministar financija Zdravko Marić na predstavljanju povećanja proračunskih troškova u četvrtak.

Naglasio je kako nam novac odlazi na sporove koji su izgubljeni, ali i na povrat Europskoj komisiji.

Riječ je o 141,5 milijuna kuna koji su osigurani u rebalansu proračuna. Govoreći o toj proračunskoj stavci Marić je otkrio kako Ministarstvo unutarnjih poslova Europskoj komisiji mora vratiti 42 milijuna kuna, Ministarstvo obrazovanja Komisiji za izgubljeni spor mora iskeširati 38 milijuna kuna, dok za izgubljene sporove Ministarstvo poljoprivrede mora iznaći 61.5 milijuna kuna.

Prvi dio kojega ministarstvo policije mora vratiti Europskoj komisiji odnosi se na mandat Ostojića odnosno na migrantsku krizu kada je Hrvatska povukla 6,3 milijuna eura europske pomoći, no sada je MUP primoran vratiti 5,7 milijuna kuna zato što je ministarstvo poslove ugovaralo izravnom pogodbom te nije opravdalo hitnost nabave za hranu, smještaj i ostale troškove zbrinjavanja migranata. Prije nekoliko godina Ministarstvo obrazovanja prestalo je plaćati ugovorne obveze za škole radi čega su izgubili sudski spor s Varaždinskom županijom, do sada su već izgubili 20 milijuna, a sada će zbog kamata i dodatnih 38 milijuna.

Ministarstvo poljoprivrede oko deset milijuna prema odluci suda mora platiti zbog rješenja za uništenu ribu u miholjačkom ribnjaku, a 50 milijuna odnosi se na dugove vlasnicima životinja koje su ubijene radi sprječavanja zaraze. I svi ti troškovi dolaze na naplatu u vrijeme kada se Hrvatska suočava s nezapamćenom krizom, koja se ponajviše odražava na domaći zdravstveni sustav, piše Dnevno.


Komentari