Mladunci crvenih pandi u zagrebačkom ZOO izašli iz brloga i istražuju svijet oko sebe

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Zagrebački Zoološki vrt objavio je kako blizanci crvene pande, koji su na svijet došli početkom srpnja, odlično napreduju i već napuštaju brlog i istražuju okolinu, a najavili su i tradicionalni izbor imena u koji se mogu uključiti svi zainteresirani.

Roditelji mladih crvenih pandi, sedmogodišnji otac Popi i petogodišnja majka Ema po drugi put su postali roditelji, ovoga puta s blizancima.

“Emino iskustvo i predanost najzaslužniji su za lijep razvoj malih crvenih pandi. Mališani sve znatiželjnije proviruju iz brloga. Prije nekoliko se dana mali mužjak, prateći majku, prvi put popeo na drvo i s njega sišao bez većih poteškoća“, kazao je ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok.

Blizanci će idući tjedan navršiti tri mjeseca te se do daljnjeg hrane isključivo majčinim mlijekom.

U izbor imena mladuncima mogu se uključiti svi, a konačna imena odabrat će hrvatski veslači Martin i Valent Sinković na Dan crvenih pandi sredinom studenog.

Crvene su pande ugrožene životinje, a nastanjuju područje od Nepala na zapadu do Kine na istoku. U posljednjih dvadeset godina populacija im se upola smanjila te je procjena da ih je na svijetu svega 2500.

Nerijetko završavaju u nezakonitoj prodaji životinja te nakon toga kao kućni ljubimci, krzneni kaputi, pa čak i hrana.

Zagrebački ZOO sudjeluje u zaštiti crvenih pandi, te je uključen u EEP, uzgojni program Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija koji doprinose očuvanju populacije u divljini.


Komentari