Mlada djevojka gola se popela na vrh jedne od najpoznatiijih zagrebačkih zgrada

Facebook/Darko Simicic

U samom centru Zagreba u četvrtak u ranim popodnevnim satima na vrh Meštrovićeva paviljon popela se gola mlada žena.

Radi se tu o Nini Kamenjarin, mladoj umjetnici koja gola stoji na vrhu, popularno nazivane “džamije”, a sve je to u sklopu umjetničkog performansa.

Hommage je to performansu Tomislava Gotovca iz 1996., nazvan “Straža na Rajni”, kada je taj doajen hrvatskog performansa gol stajao na kupoli na vrhu zgrade HDLU-a, u stavu kontraposta, licem okrenut prema istoku, piše Večernji list. 

Pa ipak, Nina je nešto promijenila “stražu”. Ona stoji pognute glave, gleda u svoja stopala i laganim ritmom se okreće oko vlastite osi.

“Hommage Tomislavu Gotovcu odraz je mojih autorskih i životnih prioriteta i stajališta, a ujedno mi je i velika čast. Čini mi se da za njega znam oduvijek, a konkretni performans na kojega se referiram svojom izvedbom upoznala sam kao mlada studentica. Fizičkim stavom svog tijela propitujem otvorenost naspram zatvorenosti u današnjem trenutku – u njemu je sadržan moj stav prema ovom trenutku, kao što je onda bio Tomov”, kazala je ona za ranije spomenuti portal netom prije uspona na kupolu.

 


Komentari