Mještani Markuševca i Čučerja očajni, ministar Horvat poručuje: ‘Država ima novca, u obnovu se kreće’

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Iako je prošlo više od sedam mjeseci od velikog potresa koji je zatresao Zagreb, ako pitate mještane Markuševca i Čučerja, kada da se ništa ne događa po pitanju obnove. Podsjećamo, navedena područja bila su u samom epicentru potresa.

Siniša Ciglenečki, za HRT  tvrdi kako sve ide jako sporo, te da je njegova obitelj kreditom obnovila kući i sinoć po prvi puta u njoj prespavala. Kako kaže, odluke političara nisu mogli čekati, jer se konkretno ništa nije događalo.

“Doživljavaju nas kao krava muzara, grad i država, svi od nas nešto traže – porez, prirez, a pomoć nikad niti smo dobili, niti ćemo dobiti”, poručila je Melita Budak koja u svoju kuću ne smije, zbog čega boravi u kontejneru od 12 četvornih metara, zajedno s dvoje djece.

Josip Kobasić, također je kreditom obnovio svoju kući, te iako račune čuva, povrat novca ne očekuje. Prema zakonu o obnovi je sumnjičav i uvjeren da zakon idem u smjeru da manje ljudi može ostvariti svoja prava.

S druge strane, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Darko Horvat u Dnevniku HRT-a izjavio je da država novaca za obnovu ima.


‘Svi koji imaju pravo na to, dobit će pomoć od države’

“Za sve što je bilo interventno država je osigurala gotovo stotinjak milijuna kuna, 77 milijuna pristiglih računa je obrađeno, desetak milijuna kuna isplaćeno, svi koji imaju pravo na to, dobit će pomoć od države i to po stambenoj jedinici oko 12 tisuća kuna”, kazao je Horvat.

Napomenuo je da i svi koji imaju priliku ili koji imaju nerazriješene imovinsko-pravne odnose mogu krenuti i sami s obnovom a država će im refundirati dio troškova. Također, neće dozvoliti da cijene radova “odu u nebo”.

“Mi smo zbog sličnih situacija prejudicirali da će cijene sanacije divljati. Pomoću struke smo limitirali gornji iznos cijena unutar kojeg ćemo ugovarati i organizirano i pojedinačno saniranje stanova i zgrada. Građani će moći vidjeti koji je gornji iznos sanacije kvadratnog metra stana ili kuće. To će biti i gornji limit unutar kojeg će se događati i javna nabava. Nećemo dozvoliti da cijene odu u nebo. Provjerom pristiglih računa ustanovili smo da u nekim od njih oni koji su do jučer bili ugostitelji, danas su građevinari i sudjeluju u obnovu”, objasnio je.

 

Komentari

loading...