Mislili ste da je stiglo proljetno vrijeme? Razmislite opet!

Facebook: Vakula Zoki Zoran

Od petka do ponedjeljka bit će oblačnije i vjetrovitije, uz povremenu kišu, često i u obliku pljuskova s grmljavinom, koji ponegdje mogu biti i obilniji. U gorju će, osobito višem, u nedjelju i ponedjeljak mjestimice padati i snijeg. Od utorka ponovno stabilnije, većinom suho i barem djelomice sunčano, ali ne zadugo, prognozira glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

U petak će pojačavati  jugozapadnjak, na Jadranu sve češće i jugo, koje će od subote gdjekad biti i jako, možda čak i olujno, a u nedjelju će na sjevernom dijelu zapuhati još jača bura, s kojoj će biti poteškoća u prometu, osobito podno Velebita. Početkom novoga tjedna većinom bura i tramontana, ali uz slabljenje.

Jutra će do subote biti toplija nego u četvrtak, zatim hladnija, pa već sada valja upozoriti na praćenje budućih prognoza te prilagođavanje i zaštitu osjetljivog bilja na vrlo vjerojatnu jutarnju hladnoću na kopnu u utorak, kada čak postoji mogućnost mjestimična slaba mraza pri tlu.

Najviša dnevna temperatura zraka bit će u padu, manje u petak, a znatnije u mnogim krajevima za vikend, pa će poslijepodneva u nedjelju i ponedjeljak ponegdje na kopnu biti hladna kao malo kada u te dane svibnja. Od utorka pak ponovno toplije, navodi Vakula.

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u petak nas očekuje promjenjivo sa sunčanim razdobljima i nestabilno. Mjestimične će kiše na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru biti od jutra, a poslijepodne se lokalni pljuskovi i grmljavina očekuju i drugdje.

Puhat će umjeren i jak jugozapadni vjetar. Na Jadranu umjereno do jako jugo, na sjevernom dijelu i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 7 do 13 °C. Najviša dnevna između 17 i 22 °C, a u gorju malo niža.

Zbog najavljenog nevremena, DHMZ je putem Meteoalarma za sjeverozapadni dio unutrašnjosti, Slavoniju, Baranju, Banovinu, Liku, Gorski kotar te veći dio dalmatinskih otoka za petak izdao žuto upozorenje, koje upućuje na potencijalno opasne vremenske uvjete.

Za vikend promjenljivo i pretežno oblačno povremeno s kišom i pljuskovima. Obilnije oborine izglednije su u noći na nedjelju. U nedjelju osjetno zahladnjenje, u gorju mjestimice snijeg. U ponedjeljak će kiša biti rjeđa. Puhat će slab i umjeren jugozapadnjak i zapadnjak, krajem subote okrenut će na sjeverac. Na Jadranu umjereno i jako jugo koje će u nedjelju najprije na na sjevernom dijelu okrenuti na jako buru, a u ponedjeljak umjeren i jak sjeverac.

Komentari