Miro Bulj: ‘Želimo ispraviti nepravdu koja je predviđena Zakonom o područjima i središtima sudova’

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj, nakon što je održao konferenciju za novinare u Sinju te progovorio u Hrvatskom saboru o problematici prijedloga Zakona o područjima i središtima sudova, jučer je uputio službeni poziv za sastankom Blaženku Bobanu županu Splitsko- dalmatinske županije, Kristini Križanac, gradonačelnici grada Sinja, Ivanu Šipiću, gradonačelniku grada Trilja, Juri Plazoniću, gradonačelniku grada Vrlike, Dinku Bošnjaku, načelniku općine Hrvace, Dušanu Đuli, načelniku općine Otok, Ivanu Maretiću, načelnik općine Dicmo.

Sastanak je predviđen u utorak 6. ožujka 2018. godine u 12,00 sati u vijećnici Grada Sinja, o temi prijedloga Zakona o područjima i središtima sudova.

Naime, jučer je u dnevni red Hrvatskog sabora uvršten prijedlog Zakona o područjima i središtima sudova prema kojem bi bilo oformljeno 10 novih općinskih sudova, a na splitskom pravosudnom području djelovali bi Općinski sud Split 1 i 2 te Općinski sud Makarska. Općinski sud u Sinju trebao biti dio suda Split 2.

Prema intenciji Zakona da bi određeno područje imalo Općinski sud mora imati 50 tisuća stanovnika. Cetinski kraj broji trenutno oko 48 tisuća stanovnika, a ako mu se pripoje Muć, Cista Provo i okolne općine, udovoljava propisanim uvjetima.

Vraćanjem Općinskog suda u Sinju riješit će se problemi građana koji žive u mjestima koji su od Splita udaljeni i do 80 km, a nemaju dobru prometnu povezanost.  Sama zgrada suda u Sinju sagrađena je još davne 1885. godine za vrijeme Austro Ugarske,  a u cijelosti je obnovljena 2002. godine kada je u istu uloženo nešto više od 10 milijuna kuna,  te je jasno vidljivo da Sinj povijesno, geografski, kulturno, politički, ekonomski i površinski  ima apsolutno sve uvjete za Općinski sud.

„Slijedom svega navedenog pozvao sam navedene na sastanak s ciljem da donesemo zajednički zaključak te isti uputimo ministru pravosuđa te time ispravimo nepravdu koja je predviđena navedenim prijedlogom Zakona i očuvamo cetinski kraj i veći dio dalmatinske zagore te sve njezine stanovnike. Na navedenu temu zatražio sam sastanak i sa ministrom pravosuđa g. Draženu Bošnjakovićem. Zbog važnosti teme očekujem da ćete se odazvati ovom sastanku“, istaknuo je Miro Bulj.


Komentari