‘Mirelin slučaj mobilizirao ljude’: Očekuje se veliki odaziv na prosvjed u četvrtak, doznajemo očekuje li se i Mirela Čavajda

Mirela Ahmetovic, Sabina Glasovac, Vili Matula (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Slučaj Mirele Čavajde i odbijanje zagrebačkih liječnika da joj prekinu trudnoću zbog teško bolesnog ploda dignuo je na noge cijelu Hrvatsku.

To najbolje pokazuju donacije prikupljene za Čavajdin put u Sloveniju, ali i najavljeni prosvjed u četvrtak naziva “Dosta uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena”.

Prosvjed će se održati u više gradova (Osijek, Rijeka, Sisak, Šibenik) u četvrtak u 18 sati, a u Zagrebu će se održati na Jelačićevom trgu.

Prosvjed je pripremilo više organizacija, kao što su  CES, Zaklada Solidarna, udruga Pariter, Građanke i građani Rijeke, Platforma za reproduktivnu pravdu i udruga U dobroj vjeri.

Branka Mrzić Jagatić, programska organizatorica udruge Roditelji u akciji – Roda, u razgovoru za Zagreb.info naglasila je kako je povod prosvjeda solidarnost s Mirelom Čavajdom, ali kako se ona ne očekuje na prosvjedu. Zaključuje kako je vjerojatno izvan sebe.

“U kontaktu smo s osobom koja je vrlo bliska s njom, a nju ne želimo uznemiravati. Ona je nažalost već dovoljno uznemirena cijelom ovom situacijom koja se dogodila zbog toga što su joj oni koji su zaduženi za zdravlje žena okrenuli leđa”, rekla je Mrzić Jagatić prozvavši pritom Vladu, Sabor, ali i zdravstvene djelatnike koji joj nisu omogućili prekid trudnoće.

Dodala je i kako podaci iz Slovenije govore kako deset Hrvatica godišnje u tu zemlju odlazi napraviti pobačaj jer im to nije omogućeno u Hrvatskoj, a žene u istoj situaciji se javljaju njenoj udruzi, ali i također istupaju javno posljednjih dana. No, nisu sve spremne podijeliti tako iznimne teške priče, upozorava Mrzić Jagatić.

“To je velika trauma za ženu i obitelj i ne čude da o tome ne žele govoriti. Javljaju nam se u udrugu, ali ne stižemo pratiti i raditi analize”, objasnila je Mrzić Jagatić na naš upit o tome koliko im se žena javilo zbog nemogućnosti prekida trudnoće.

Iako su država i zdravstveni sustav ovdje zakazali, ipak se kao dobru vijest može izraziti solidarnost građana i uspješna donatorska akcija.

“U manje od 48 sati prikupljeno preko 220 tisuća kuna. To je zaista lijepa vijest jer u ovakvoj situaciji kada država okreće leđa ženama, znamo da uvijek postoje građani i građanke koji će se solidarizirati i pripomoći u ovakvoj situaciji. Sredstva će se koristiti i za zahvat prekida Mireline trudnoće, ali i za pravnu podršku ženama koje su u takvoj situaciji”, ustvrdila je Mrzić Jagatić.

Vidjevši podršku Mireli, organizatori očekuju i veliki odaziv na prosvjed, kako u drugim gradovima, tako i u Zagrebu.

“Nažalost, ovaj slučaj je samo još jedan u nizu gdje vidimo da je država potpuno zanemarila zdravlje žena, da im se uskraćuje zdravstvena skrb u svakom obliku i da se nerijetko igraju političke igre na račun zdravlja žena. Ova situacija je mobilizirala veliki broj ljudi”, zaključila je Mrzić Jagatić.

Zakon je jasan

Naposljetku, zbog najavljenog Hoda za život koji podržava pravo na priziv savjesti liječnika i protivi se pobačajima u subotu, pitali smo Mrzić Jagatić za mišljenje o toj inicijativi, na što nam je odgovorila kako Hod za život ne bi posebno komentirala.

“Naš je stav da žene trebaju osiguranu zdravstvenu skrb koja im pripada po ustavu i zakonu. Kolokvijalno zvan zakon o pobačaju iz 1978. vrlo jasno predviđa situacije u kojima je moguće napraviti prekid trudnoće i to je i ova situacija u kojoj se Mirela našla”, poručila je Mrzić Jagatić uoči prosvjeda u četvrtak.


Komentari