Ministrica Divjak: ‘Pozivam vladajuće i sindikate da nađu kompromis i da stave djecu na prvo mjesto’

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

U utorak je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak sazvala izvanrednu press-konferenciju, koja je prvotno trebala biti u 14 pa je prebačena u 15 sati.

“Pokušavala sam pomiriti dva prava: obrazovanje za djecu, ali i pravo učitelja, nastavnika, da se bore za svoj status. Danas to nije moguće pomiriti”, započela je Divjak.

“U ovom trenutku sam sigurna da sam dala sve od sebe za poboljšanje. Uveli smo i administrativno rasterećenje, koje će se tek osjetiti, kao i opremu i za učitelje i za škole, povećanje plaća, status službene osobe. Učitelji i dalje osjećaju da ih se ne čuje dovoljno. To nije rezultat isključivo stanja njihovih plaća”, rekla je Divjak dodavši kako je pozvala pozvala vladu i sindikate da nađu kompromis i da stave djecu na prvo mjesto.

Naglasak je ponovno stavila na učenike i navela je kako svi moraju raditi za kvalitetnije obrazovanje i da se ovakva situacija riješi. Kompromis treba osigurati da se učiteljima pokaže da se o njima vodi briga – i za materijalne zahtjeve, a i za ostalo što utječe na njihov status.

“Ja se neću svrstati na stranu jednih ili drugih. Ovo što sada imamo – izostanak kvalitetnog dijaloga je nešto što nije dobro. Treba sjesti za stol i vidjeti što je realno sada, ne samo s pozicije koeficijenata”, kaže ministrica.

“Svatko treba reći ono iza čega sam stoji i zato je ovaj moj apel sindikatima i premijeru. Očekuje da se brzo riješi, inače smo svi gubitnici. Jasno je što je čija zadaća”, rekla je zaključivši kako se, “administrativno rasterećenje uvelo od ove školske godine i očekujem da će se u tijeku godine svi naviknuti na rad prema novim pravilnicima.”


Komentari