Ministrica Divjak: ‘Pokazuje se da ima sredstava za povećanje plaća, prosvjetari su odigrali ključnu ulogu’

Marijana Banko / CROPIX

Ministrica znanosti i obrazovanja komentirala je najavu premijera da će se svima u javnim i državnim službama plaća porasti za šest posto.

“Prije svega pokazuje se da izgleda da sredstava ima za povećanje plaća, to je dobra vijest, pokazuje se da su prosvjetari odigrali ključnu ulogu u tome da su izborili povećanje za sve, to se vidi po koeficijentima koji su sada na stolu, ali moramo razumijeti da posebni položaj škola i prosvjetnih radnika treba ipak staviti u fokus i jasno poslati poruku.

Sjesti sa socijalnim partnerima i s njima odradi onaj drugi dio razgovora koji se odnosi na ispravljanje nepravde u koeficijentima, a naravno da tu sindikati koji predstavljaju prosvjetne djelatnike moraju sjesti s Vladom za stol i premijer to mora omogućiti da bi bili sigurni što je s tom drugom ponudom koja se odnosi na same koeficijente, koji su rokovi i što ćemo odgovoriti onima koji su najzaslužniji da je reforma ušla u škole i koji tu reformu provode. Moramo biti jasni sa svojim porukama prema njima”, komentirala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Na pitanje treba li nastaviti štraj kaže da odluku o štrajku donose sindikati i da se ona tu ne može miješati.

Nije znala što će premijer reći za saborskom govornicom, piše N1.


“I to je jedan od razloga zašto moramo sjesti i vidjeti što ta ponuda uključuje, a očito uključuje povećanje plaće za sve, a očito je na stolu i korekcija koeficijenta i mora se vidjeti u kojem to smjeru ide.

Jedno je obznaniti vijest, a bez obzira kako se ponuda obznani ne može se izbjeći da se sa sindikatima sjedne za stol i s njima razgovara o detaljima i to je zadaća socijalnih partnera i način kako se stvari te vrste u demokratskom društvu rješavaju”, rekla je.

Na pitanje je li premijerov potez populizam kaže da se o koeficijentima treba razgovarati i da je tako shvatila i premijerov istup.

Komentari

loading...