‘MINISTRE, KRŠI SE ZAKON!’ Prijatelji životinja pisali Božinoviću oko pirotehnike: Zbog svjetskog prvenstva pucnjava krenula prije dozvoljenog razdoblja

Foto: Prijatelji životinja

Božićno i novogodišnje vrijeme, vrijeme je i kada brojni vole slaviti uz pirotehniku: od vatrometa do pucanja petardi.

Prema Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji oružja, građani pirotehnička sredstva za osobnu uporabu (s valjanom oznakom CE i s maksimalnom količinom od dva kilograma netomase pirotehničke smjese) smiju kupovati u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, a upotrebljavati smiju tek od 27. prosinca pa do 1. siječnja.

No, s kombinacijom aktualnog Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, pucanje pirotehnike krenulo je mnogo ranije od zakonskog roka, na nezadovoljstvo udruge Prijatelji životinja.

Aktivisti za životinjska prava su podsjetili kako je prošle godine stupila na snagu i potpuna zabrana uporabi petardi kategorija F2 i F3 uz veliku javnu podršku, ali i kako je potrebna jača kontrola uporabe i prodaje zabranjene pirotehnike.

Foto: Prijatelji životinja

O cijelom problemu su, poručuju iz udruge, pisali i aktualnom ministru unutarnjih poslova, Davoru Božinoviću.

„S obzirom na to da se zna kada se održavaju određene utakmice, također bi pomogla prethodna medijska upozorenja policije kako bi se proslave sportskih uspjeha odvijale bez korištenja ilegalnih pirotehničkih sredstava”, poručili su Prijatelji životinja ističući kako je uporaba petardi potpuno zabranjena cijele godine (uključujući i za sportska slavlja te gradske ili nacionalne proslave), dok se rakete i vatrometi ne mogu koristiti prije 27. prosinca.

Božinoviću su aktivisti predložili i da se kontrole pojačaju i oformljivanjem dodatnih policijskih patrola.

“Svi mogu prijaviti one koji koriste pirotehniku pozivom na 112 ili pozivom na broj lokalne policijske postaje, a istim putem mogu prijaviti i one koji u bilo kojem razdoblju koriste zabranjene petarde i redenike”, pozvali su Prijatelji životinja i građane na motrenje na provođenje zakona.

Gubici prstiju, pogibilja životinja

Petarde su iznimno opasne i zahtijevaju veliki oprez pri rukovanju.

“Osim što uznemirava starije i bolesne ljude te kućne ljubimce i njihove skrbnike, svake godine broje se stravični gubici ljudskih prstiju, šaka i očiju, dok životinje smrtno stradaju od srčanih udara ili u prometu zbog bježanja. Otpad koji stvaraju pirotehnička sredstva zagađuje tlo, vodu i zrak”, navode Prijatelji životinja zašto izbjegavati ovakvu vrstu slavlja.

Nezadovoljni su i zakonskim rješenjem gdje trgovine počinju 15. prosinca s prodajom te su ranije predlagali da i sama prodaja bude dozvoljena tek od 27. prosinca, ali da se i sama uporaba dozvoli kasnije, odnosno 31. prosinca.

Foto: Prijatelji životinja

Uz napomenu kako su neke od trgovina kršile zakon 2021. godine, pohvalili su i trgovačke lance koji su odlučili ne prodavati ikakvu pirotehniku, navodeći kako je riječ o rastućem, pozitivnom trendu.

„Odlično je što su petarde i redenici potpuno zabranjeni, a ovim putem molimo da se ova izvrsna zakonska odredba i provodi. Razumijemo da policija ima puno drugih obaveza, no smatramo da se treba i može naći rješenje. To će sigurno osigurati ne samo bolju provedbu Zakona nego i više mira i sigurnosti ljudima i životinjama te smanjiti broj ozljeda od petardi”, zaključuju iz Prijatelja životinja.

Istaknuli su i kako se neupotrebljavanjem pirotehnike, doprinosi očuvanju ljudskog zdravlja, zaštiti životinja te smanjenju zagađenja okoliša.Komentari