Ministarstvo zdravstva zatražilo očitovanje bolnica koje su Mireli odbile pobačaj: Beroš čeka izvješće, spominje se inspekcija

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ministarstvo zdravstva oglasilo se o slučaju trudnice iz Zagreba, Mirele Čavajda kojoj je odbijen postupak prekida trudnoće. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Vezano uz slučaj pacijentice u 6. mjesecu trudnoće koja je zatražila prekidanje trudnoće odnosno porod djeteta na temelju medicinske indikacije pojedinih ustanova, Ministarstvo zdravstva zatražilo je očitovanje zdravstvenih ustanova kontaktiranih od strane pacijentice, koje navodno nisu pravodobno i točno savjetovale pacijenticu o njenim mogućnostima, te ovisno o utvrđenim saznanjima odlučiti će se o potrebi poduzimanja mogućih daljnjih aktivnosti iz nadležnosti zdravstvene inspekcije.

Potrebno je iznova napomenuti da je na temelju članka 36. stavka 2. Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece („Narodne novine“, br. 18/78, 31/86, 47/89 i 88/99; u daljnjem tekstu: Zakon) ministar zdravstva dana 24. ožujka 2021. dodatno ovlastio Klinički bolnički centar Zagreb za osnivanje drugostupanjske komisije koja prema članku 13. i 24. Zakona odlučuje o prigovoru protiv prvostupanjske komisije zdravstvene ustanove o zahtjevu za prekid trudnoće. O donošenju predmetnog ovlaštenja obaviještene su sve zdravstvene ustanove.

Od važnosti je ponoviti da svaka žena ima pravo na prekid trudnoće odnosno prijevremeni porod ukoliko su se stekli navedeni medicinski uvjeti, te Ministarstvo zdravstva skreće pozornost svim zdravstvenim ustanovama da pravovremeno i točno informiraju pacijentice o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti u Hrvatskoj.”

 

Komentari