Ministarstvo se oglasilo: Robne rezerve u Republici Hrvatskoj dostatne su i u slučaju karantene!

Foto: Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

Ministarstvo poduzetništva, gospodarstva i obrta poslalo je priopćenje kojim obavještava javnost kako nema mjesta paničnom stvaranju zaliha hrane jer ukupna vrijednost strateških robnih zaliha u Republici Hrvatskoj iznosi oko 537 milijuna kuna i dostatna je za opskrbu cjelokupnog stanovništva za 30 dana.

“Ukoliko bi se u Hrvatskoj dogodio slučaj proglašenja karantene, aktivirao bi se sav potreban asortiman robnih zaliha”, kazali su.

Strateške robne zalihe strukturirane su tako da osiguravaju najosnovnije potrebe u i nakon prvobitnog udara s obzirom na tip elementarne ili druge vrste nepogode, a sastoje se od prehrambenih i neprehrambenih proizvoda.

Prehrambeni proizvodi tako uključuju žitarice (pšenica, kukuruz, riža), tjesteninu, meso, mesne i riblje konzerve, vodu za piće u bocama, cjelodnevni suhe obroke, sol, šećer, ulje, sir, mlijeko u prahu, dječju hranu i ostalo (jaja u prahu, džem, smrznuto i konzervirano povrće).

S druge strane, neprehrambeni proizvodi osim opreme za smještaj i zbrinjavanje stanovništva sadrži naftne derivate (benzin, dizel gorivo), kontejnere za stanovanje, autocisterne za prijevoz vode, plovila za spašavanje, pumpe za vodu, hidraulični alat za spašavanje iz ruševina, mobilne brane za obranu od poplave, strojeve za punjenje vreća pijeskom, komplet posteljine (jastuk, plahta, deka), šatore za smještaj, vreće za spavanje, krevete, sredstva za dezinfekciju vode i prostora, deratizaciju i dezinsekciju, zaštitnu opremu (maske, kombinezoni, rukavice), ostalo (isušivači, agregati, setovi prve medicinske pomoći, čizme i dr.).

­Spremišta robnih zaliha smještena su na više lokacija diljem zemlje koje su klasificirane stupnjem tajnosti kao državna tajna te se njihova lokacija ne može otkriti, no iz Ministarstva tvrde kako je količina zaliha točna.

“Kontrola strateških robnih zaliha provodi se nekoliko puta godišnje, a posljednja je provedena u periodu od 02. do 31. prosinca 2019. godine. Redovitom godišnjom kontrolom utvrđeno je da svi skladištari ispunjavaju sve ugovorne obveze kako u količinama roba, tako i u roku valjanosti, uvjetima skladištenja (za pojedine robe režimsko skladištenje), pakirnoj ambalaži i slično”, kazali su.

Za potrebe Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, Robne zalihe su početkom veljače započele s isporukom zaštitnih antivirusnih odijela i maski za potrebe priprema za izvjesno moguću, a naknadno i pojavu koronavirusa, kao i isporukom kontejnera za potrebe sanitarnih službi na graničnim prijelazima prema zahtjevu Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Istaknuli su i kako se u svakom od ovih slučajeva iz strateških robnih zaliha interveniralo odmah u roku od nekoliko sati, te da će se isto tako i ubuduće ispoštovati svaki zahtjev Nacionalnog stožera civilne zaštite ili drugog mjerodavnog tijela.

Naglasili su i kako je situacija pod kontrolom, te savjetovali građane da nastave pratiti preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite, koji svakodnevno komunicira aktualno stanje, kao i sve potrebne mjere zaštite i opreza.


Komentari