Ministarstvo otkrilo koliko je zaraženih učenika! U samoizolaciji tisuću učenika više nego prošli tjedan!

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

U Hrvatskoj je zabilježen blagi porast broja zaraženih učenika i nastavnika,  u odnosu na prošli petak, vidljivo je to iz podataka koje je portal Srednja.hr zatražio od Ministarstva znanosti i obrazovanja. Više je i onih koji su u samoizolaciji, no značajno je smanjen broj škola koje nastavu u potpunosti izvode online.

Prema posljednjim podacima kojima raspolaže Ministarstvo znanosti i obrazovanja, trenutno je na koronavirus pozitivno 1.328 učenika, odnosno njih 0,28%.

Povećan broj učenika i razreda u samoizolaciji

To je manje povećanje u odnosu na protekli petak, kada su pozitivna bila 1.133 učenika. Trenutno je u samoizolaciji 8.991 učenik, što je za tisuću više nego prije tjedan dana.

Ministarstvo kaže kako je u samoizolaciji 249 razrednih odjeljenja s više od deset učenika, što je 0,9% od ukupnog broja razrednih odjela u Hrvatskoj. Prošli petak u samoizolaciji su bila 32 odjela manje.

Kada je riječ o zaposlenicima škola, na koronavirus pozitivno je njih 614 (0,95%), a u samoizolaciji je 671 prosvjetni djelatnik. Prije tjedan dana zaraženo je bilo 570 (0,88%) zaposlenika škola.

 – Na manji broj djelatnika u samoizolaciji je sigurno utjecalo smanjenje samoizolacije s 14 na 10 dana. Drugi mogući razlog razlike jest da epidemiolozi ne stižu otvoriti na vrijeme nove samoizolacije u digitalnoj platformi – tako da je broj djelatnika u samoizolaciji možda veći, ali nisu još sve samoizolacije upisane u digitalnu platformu, napominju uz ovaj podatak iz Ministarstva.

Smanjen broj škola koje u potpunosti idu online

Uoči početka nastavne godine definirana su tri modela nastave: A – nastava u školi, B – mješoviti model i C – online nastava.

O primjeni modela provođenja nastave odlučuje škola u suradnji s osnivačem i nadležnim lokalnim stožerom, a i dalje uvjerljivo najviše škola u Hrvatskoj provodi nastavu prema A modelu, njih 72,50%, odnosno njih 986. To znači da nastavu ‘licem u lice’ provodi desetak škola više nego prošli tjedan.

Nastavu prema B modelu, slično kao i prošli tjedan, izvodi oko šest posto škola. Značajno je u odnosu na prošli tjedan smanjen broj škola koje nastavu u potpunosti provode online, sada ih je 34, dok ih je prošlog petka bilo 50.

Detaljnije podatke Ministarstva modelima nastave na dan 13. studenog možete vidjeti u tablici u nastavku.

Model nastave broj škola % škola
A – nastava u školi 986 72.50%
B – mješoviti 82 6.03%
C – online nastava 34 2.50%
Kombinacija A i B 51 3.75%
Kombinacija A i C 207 15.22%


Komentari