Ministar uprave Malenica najavio: U popisu stanovništva koristit ćemo i sustav e-Građani

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Ministar uprave Ivan Malenica izjavio je u petak da je Zakon o popisu stanovništva trenutno u javnoj raspravi, a u prijedlogu se uređuje način popisa koji bi se od 2021. godine trebao prvi put održati na dva načina – popisivačima na terenu ili putem sustava e-Građani.

“Trenutni zakon je u proceduri tako da ćemo nakon savjetovanja vidjeti što dalje. Pripremano je za 2021. da se popis stanovništva omogući kroz sustav e-građani, zajedno sa ručnom metodom”, kazao je Malenica novinarima uoči zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Uvjeren je da će digitalizacija olakšati proces.

Prijedlog Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine trenutno je u javnoj raspravi koja traje do 1. prosinca. U Zakonu se uređuje način popisa koji bi se od 2021. godine trebao prvi put održati na dva načina – popisivačima na terenu ili putem sustava e-Građani.

“Osobe se mogu popisati samostalno koristeći se popisnim upitnikom u elektroničkom obliku koji će biti dostupan kroz elektronički sustav e-Građani, istodobno popisujući kućanstvo i stan u kojem stanuju”, stoji u prijedlogu. Za pristup popisnom upitniku u elektroničkom sustavu e-Građani koristi se Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS).

Prikupljanje podataka u sklopu nadolazećeg popisa stanovništva predviđeno je u dvije faze, a u prvoj će se provoditi samopopisivanje stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani koje će trajati od 1. do 10. travnja 2021.

U sklopu druge faze koja će trajati od 16. travnja do 7. svibnja 2021., popisivači će popisivati sve popisne jedinice koje nisu popisane u prvoj fazi, i to putem osobnog intervjua sa stanovništvom s pomoću elektroničkih uređaja. U toj fazi ujedno će se obaviti kontrola i ispravak pogrešaka nastalih prilikom prikupljanja podataka u prvoj fazi Popisa.

Modernizacija u procesu prikupljanja podataka u Popisu 2021. ponajprije je usmjerena na ostvarivanje glavnih strateških ciljeva statističkog sustava, odnosno na postizanje učinkovite organizacije sustava službene statistike te unaprjeđenje sustava prikupljanja, obrade i objavljivanja podataka koji se temelji na suvremenim metodama, kao i na unaprjeđenje pravodobnosti i kvalitete podataka, stoji u pojašnjenju.


Komentari