Ministar Beroš pozvao na odgovornost i držanje razmaka: ‘Sve je više teško bolesnih i na respiratoru’

FOTO: Ronald Gorsic/POOL/CROPIX/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je kako se otvara dodatni kapacitet za oboljele od koronavirusa u KB Dubravi.

“S obzirom na očekivan broj novozaraženih moramo usporiti te brojeve. Zdravstveni sustav se intenzivno priprema, otvara se dodatni dio u KB Dubrava, za prijem covid pozitivnih bolesnika, imamo i rezervne opcije, ali to nije dobro jer se sve više sugrađana razboljeva, a time je više teško bolesnih i onih na respiratoru. Moramo se konsolidirati, solidalizirati, jer moramo sami pobijediti širenje virusa.

U Dubravi ostaje još dosta kapaciteta, uzimajući u obzir i one šatorske, od Hrvatske vojske, no tamo nismo trenutno planirali zaprimati bolesnike”, kazao je Beroš.

Kazao je i kako se dio hitnih COVID pozitivnih pacijenata smješta u KB Dubrava, dok se ostali pacijenti koji nisu pozitivni na koronu raspoređuju po ostalim bolnicama.

“Imali smo B opciju, da se u sve bolnice stavljaju covid pozitivni bolesnici, ali je gotovo jednoglasno odbijena. Ako druge bolnice ne žele primati covid pozitivne, moraju prilagoditi hitne kapacitete za prijem hitnih bolesnika jer život neće stati, moramo se prilagoditi da svi hitni pacijenti dobiju najbolju moguću skrb”, rekao je Beroš.

Ponovno je apelirao na sve da se pridržavaju epidemioloških mjera te je rekao kako će ‘napraviti sve da prilagodi zdravstveni sustav na nove brojke’.


Komentari