MINISTAR BEROŠ PORUČIO: Inspekcije će utvrditi je li se prema Čavajdi postupalo odgovarajuće

Vili Beroš (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je kako je od nadležnih zdravstvenih ustanova zatražio rješavanje pitanja pacijentice Mirele Čavajde u okvirima zakona i u skladu sa stručnim odlukama, a od inspekcija Ministarstva i HZZO-a da utvrde jesu li dosadašnja postupanja bila odgovarajuća.

Ministarstvo zdravstva zatražilo je od svih zdravstvenih ustanova uključenih u zahtjev te trudne pacijentice za poduzimanje medicinskih zahvata glede njene daljnje trudnoće i sudbine nerođenog djeteta, da se žurno pronađu rješenja u skladu sa zakonskim odredbama i stručnim procjenama, navode u ponedjeljak u priopćenju.

Nastavno na informacije koje su se pojavljivale u javnom prostoru o tome slučaju, posebno na njihovo različito tumačenje koje ne doprinosi istinitoj i cjelovitoj informiranosti, Ministarstvo zdravstva i HZZO zatražili su od svojih inspekcija žurno utvrđivanje svih činjenica oko dosadašnjih postupaka zdravstvenih djelatnika u ustanovama u kojima je pacijentica primljena vezano uz rješavanje tog problema.

Spriječiti proizvoljne ocjene i manipulacije

“Želimo utvrditi sve činjenice kako bismo spriječili bilo kakve proizvoljne ocjene i manipulacije informacijama u ovom slučaju koji je izazvao veliku pozornost hrvatske javnosti”, poručio je u priopćenju ministar Beroš.

Napominje kako je opetovano zatražio od svih ustanova u javnom zdravstvenom sustavu i nadležnih ravnatelja da odgovorno i savjesno obavljaju svoje obveze prema pacijentima u skladu sa zakonskim, te stručnim i etičkim pravilima.

“Naša je želja da pacijentica riješi za nju i njezino nerođeno dijete vrlo tešku i delikatnu situaciju u što je moguće mirnijoj atmosferi uz poštivanje njezine privatnosti koje je od početka narušeno te potrebnu empatiju uz što manje izloženosti pritisaka javnosti”, poručio je resorni ministar.

Očekuje, kaže, da se to pitanje riješi u skladu s hrvatskim zakonima i temeljem stručnih ocjena bez korištenja tog slučaja za bilo kakve parcijalne interese bilo koje društvene ili političke skupine.

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje o nalazima svojih inspekcija izvijestit će javnost.

Komentari