Ministar Beroš optimističan: Brojka raste, ali nema eksponencijalnog rasta

Foto: Ivan Peric / CROPIX

Ministar zdravstva, Vili Beroš, kazao je kako je jučer od 16 sati, na koronavirus pozitivno još 39 pacijenata. Ukupan broj zaraženih sada iznosi 481.

Ministar je istaknuo kako je ukupan rast od jučer u 9 sati, do danas, 63 pacijenta dnevno.

“Ta brojka pokazuje da držimo situaciju pod kontrolom jer nema eksponencijalnog rasta”, kazao je optimistično.

Kazao je i kako su sada u funkciji i drugi kapaciteti testiranja što povećava dnevni broj provedenih testova.

Danas je na respiratoru 14 pacijenata koji se nalaze u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu i Dubrovniku. Ministar je ponovio kako se radi o kroničnim bolesnicima, koji boluju i od neke druge bolesti.

I ta brojka izaziva optimizam ministra jer od ukupne brojke zaraženih, na respiratoru ih je tek 3 posto. Naime, pripremali su se za brojku od čak 5 posto.

Ono što je iznimno pozitivno danas je da svi pacijenti, ali i liječnici koji su u Vinogradskoj došli u kontakt sa zaraženima, nisu zaraženi koronavirusom te je intenzivni odjel bolnice vraćen u punu funkciju, kazao je ministar.

Dotaknuo se i dobrovoljnih donacija građana te kazao kako je prije donacije potrebno kontaktirati dr. Maju Grba Bujević koja će potom reći što im je zapravo potrebno.

“Došlo je do toga da su ljudi skupljali grijalice za KBC Dubrava, no ti šatori već jesu grijani pa grijalice nisu potrebne”, kazao je Beroš.

U Hrvatskoj u ovom trenutku od koronavirusa boluje 19 liječnika specijalizanata, šest specijalizanata, sedam medicinskih sestara i tehničara te dva stomatologa. U samoizolaciji je 456 djelatnika zdravstva, a njima se pridružilo i 90 policajaca, dok su dva policijska službenika prvi zaraženi u toj javnoj službi. 

Upitan o prvom mogućem smrtnom slučaju od koronavirusa u Hrvatskoj, ministar Beroš je kazao kako navedeni pacijent nije imao težu kliničku sliku, ali mu je bila preporučena hospitalizacija, no ona je odbijena, tvrdi.

“Jučer su u Zagrebu vatrogasci imali 220 tehničkih intervencija. Posao nošenja s posljedicama potresa ne može stati pa oni uklanjaju crijepove, betonske blokove, pale zidove… Velik dio centra je oštećen, brojne su intervencije i dalje se planiraju. U Studentski centar Cvjetno naselje smješteno je 313 ljudi. Od jučer je bilo više potresa jačine 1 do 2 po Richteru”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuvši se na trenutnu situaciju u Zagrebu.

Ministar Božinović zahvalio se i građanima koji poštuju mjere Stožera civilne zaštite.

“To je ponašanje koje želimo vidjeti, ne zbog nas nego zbog države u cijelosti”, kazao je.


Komentari