Milanović se konačno oglasio: ‘Helikopter nije dalmatinski pršut koji sušite godinu dana pa smažete za dva dana’

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović konačno se oglasio po pitanju svog puta u Albaniju i anonimnoj prijavi Povjerenstvu za sukob interesa zbog čega se njegov Ured već očitovao o svemu te će se danas morati i dodatno očitovati.

“Veleposlanstvo zna da sam bio tamo… Išao sam u službeni posjet, koji smo greškom deklarirali kao privatni. Jedino je privatno kada idem na skijanje, ali i tada je o tome obavješteno veleposlanstvo, ja se privatno ne mogu ni kretati. Moj odlazak u Albaniju nije jedino mjesto na koje sam pozvan ovo ljeto i nije zadnji put na tom brodu, to je državni posao i moja dužnost. Ispričavam se na omašci”, kazao je predsjednik.

“U ovom Uredu ne izadje se putni nalog, ja ne uzimam devizne dnevnice, jedini motiv za putni nalog predsjednika je da uzmeš dnevnicu”, rekao je.

“Ne želim prkositi Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa. Dokumentaciju imaju u MORH-u. Nisam ništa skrivao, a greškom sam naveo da je privatno”, kazao je i još jednom naglasio da je putbio službenog karaktera.

Rekao je da će o putu u Albaniju pričati i s premijerom. “Naravno da Vlada ne može konkretno znati o čemu sam razgovarao, kao što ni ja ne znam. Nije nužno da znamo sve, nego da se koordiniramo”.

 Odlučio je da hrvatski mediji ne idu tamo. “Imate razne oblike druženja, ovo smatram primjerenim. Meni će netko doći, razgovarat ćemo… a vi pitate zašto mediji nisu obaviješteni o sadržaju. Tako sam odlučio”, dodaje.

‘Helikopter nije dalmatinski pršut’

Za put u Albaniju (brod i helikopter) potrošeno je više od 100.000 kuna. Ponovio je kako nije koristio vojne resurse za privatne potrebe. Kaže i kako nije adresa za pitanja koliko to košta.

“Helikopter je sredstvo prijevoza. On mora letjeti. Koriste se prema procjeni službe sigurnosti. Vojni helikopteri imaju svoje resurse i broj sati naleta. Ne lete dovoljno. Letio sa mnom ili bez mene, svejedno je. Posade moraju biti trenirane, piloti moraju letjeti… Helikopter nije dalmatinski pršut koji sušite godinu dana, a onda ga smažete u dva dana. Mora se koristiti konstantno”, kaže Milanović. Odluka je osiguranja, kazao je, da se koristi helikopter.

‘Mislio sam i majku povesti, ali brod nije komforan’, dodao je.

“Putovanje brodom je iscrpljujuće. Mislio sam i majku povesti, koja je stara, da mi bude blizu, ali ne zna bi li izdržala putovanje s obzirom na razinu komfora na brodu. To ne bi bilo protuzakonito”.

Rekao je i kako vojska ima dokumentaciju jer je i vojna izaslanica došla iz Makedonije u Albaniju. “Ja sam nešto što je evidentno javno, omaškom prikazao kao privatno”, ponovio je predsjednik države.

“Pazite na one ozbiljnije stvari, kao što su nabavke. Toje tema gdje se vrti novac i gdje uloga predsjednika i premijera treba biti jače definirana, a ne tamo gdje se tko kupao. Ništa se ne skriva, sve je dostupno. Imate fotografije broda, mornare… što nije jasno? Nije jasan možda način. Ja ću to prakticirati i ubuduće. ja ću to primjenjivati i u Hrvatskoj”, poručio jem ilanović medijima.

Komentirao je i pad BDP-a od 15,1 posto

“To je očekivano. Ne može se kriviti Vladu za to. Sve ovisi o tome koliko će ova pošast trajati. Kad je ekonomija u pitanju, stanje je izvanredno. Treba imati više kontrole. Imat ćemo ogromnu rupu u proračunu, ali imali smo ju i kad sam ja preuzeo Vladu. Novaca će nedostajati za socijalu, a vidjet ćemo hoće li i za plaće. U ovom trenutku plaće ne treba dirati. Za tri mjeseca treba vidjeti”, rekao je Milanović.

Podsjetimo, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u posjetu Albaniji bio je 12. i 13. kolovoza. Prvog dana posjeta iz Ureda Predsjednika priopćeno je da je Milanović predsjedniku Vlade Albanije Ediju Rami u posjet otputovao privatno i na njegov poziv.

25. kolovoza iz Ureda Predsjednika objavljeno je da je predsjednik Milanović putovao službeno: “Putovanje predsjednika Republike Hrvatske je bilo ju sklopu obnašanja predsjedničkih dužnosti. Napominjemo da prilikom svih posjeta, posebno kada se radio posjetima stranim dužnosnicima, predsjednik Republike Hrvatske uvijek predstavlja Republiku Hrvatsku.”


Komentari