Milanović pozvao Vladu da produži moratorij na ovrhe: ‘To je najmanje što mogu učiniti…’

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Predsjednik RH Zoran Milanović ponovno se oglasio putem Facebooka i komentirao je prekid moratorija na ovrhe.

Kazao je kako izvanredne okolnosti još uvijek nisu nestale te je ‘izvjesno kako će trajati još mjesecima’.

Objavu prenosimo u cijelosti:

“Kraj moratorija na ovrhe jučer je stotine tisuća hrvatskih građana opet prepustio na milost i, puno češće, nemilost vjerovnika među kojima uvijek prednjače financijske institucije, banke. Preuzete obveze, kako reče Vlada, moraju se izvršavati, ali izvanredne okolnosti u kojima živimo već mjesecima i zbog kojih je moratorij uveden nisu nestale i, sada je izvjesno, trajat će još mjesecima. U situaciji kada ni sama država ne može izvršavati sve preuzete obveze, kako to vidimo u slučaju neplaćanja dugova prema dobavljačima lijekova, blokirani građani imaju pravo očekivati od države zaštitu ili barem poštenije i pravednije rješenje.

Dužnika koji ne može plaćati ratu stambenog kredita nije pravedno stavljati u isti ovršni rang s ljudima koji duguju desetke milijuna kuna. Ako ih banke jednako tretiraju, država ne može i ne smije. Ponavljam, situacija nije redovna, a u takvim situacijama na scenu stupa Vlada. Kada su banke stavile financijsku omču zvanu švicarski franak tisućama obitelji oko vrata, Vlada je pokazala da ih se ne boji i da su joj građani na prvom mjestu. Gospodarske posljedice pandemije su još nesagledive, ali socijalne su opipljive i traže hrabre poteze vlade bez udžbeničkih alibija. Najmanje što Vlada može učiniti je produljenje moratorija – i to socijalno promišljeno – do pronalaska trajnog rješenja”, napisao je Milanović na Facebooku.

Kraj moratorija na ovrhe jučer je stotine tisuća hrvatskih građana opet prepustio na milost i, puno češće, nemilost…

Objavljuje Zoran MilanovićUtorak, 20. listopada 2020.

 

Podsjetimo, od jučer je krenula aktivacija naplate svih ovrha koje se zbog mjera zastoja nisu namirivale ovrhovoditeljima.

Najveći broj dosad ovršenih građana, njih 109 tisuća ili 46 posto blokiranih, duguje do deset tisuća kuna, i to za telefonske usluge, RTV preplatu, neplaćene račune na kreditnim karticama ili neplaćene poreze. Svaki treći ovršeni duguje bankama ili drugim financijskim institucijama. Glavnina duga koncentrirana je u rukama 1475 građana, koji duguju 16 milijardi kuna.

Komentari