MILANOVIĆ POBJEDNIK PRVOG KRUGA IZBORA: Kolinda zaostaje za manje od tri posto!

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, u drugi krug prolaze aktualna predsjednica Republike i kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović i kandidat SDP-a Zoran Milanović.

Zoran Milanović vodi s 29,51% glasova birača u prvome izbornom krugu.

Kolinda Grabar-Kitarović osvojila je 26,72% glasova birača.

Miroslav Škoro osvojio je 24,46% glasova birača.

OVDJE možete pratiti rezultate iz minute u minutu.

Od 7 do 19 sati na 6409 biračkih mjesta u Hrvatskoj su se održali izbori na kojima 3,8 milijuna birača odlučuje tko će u idućih pet godina biti predsjednik države.

Birače koji odluče ispuniti svoju dužnost, dočekao je glasački listići s imenima 11 predsjedničkih kandidata, svaki birač zaokružuje samo jedno ime, odnosno redni broj ispred odabranog kandidata, na način da to bude čitko i jasno kako bi listić bio važeći.

Na listićima su se našla imena Nedjeljka Babića (HSSČKŠ), Ante Đapića (DESNO), Kolinde Grabar Kitarović (HDZ), nezavisnih Daria Juričana i Mislava Kolakušića, Dejana Kovača (HSLS), Zorana Milanovića (SDP), nezavisne Dalije Orešković, Katarine Peović (RF), Ivana Pernara (SIP) te nezavisnog Miroslava Škore.

Državno izborno povjerenstvo (DIP), krovno tijelo za provedbu izbora, pozvalo je birače da iskoriste svoje pravo i izađu na birališta.

Podsjetimo, hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, treba dakle dobiti većinu glasova svih birača koji su glasali. Ako se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova ide u drugi krug koji se održava za 14 dana, u ovom slučaju 5. siječnja 2020. godine.

Nedjeljne izbore za predsjednika države, sedme od kako je Hrvatska stekla neovisnost, pratilo je rekordnih 24.270 promatrača.

Osim u Hrvatskoj, predsjednik se birao u još 47 država.


Komentari