Milanović: ‘Nismo pobijedili koronavirus. Policijski sat? To je neodgovorno lupetanje!’

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Predsjednik RH Zoran Milanović u intervjuu za Večernji TV komentirao je najnovija prepucavanja s premijerom, ali i o borbi s koronavirusom.

Odgovorio je i na pitanje hoće li se sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost održati ovaj tjedan.

“Neću vam krenuti odgovarati na takav način, mislim da ćemo se morati vraćati i svaki put ću se vraćati na početak kako bi ljudima što jasnije ponovio što se događalo i kako bi vidjeli gdje je istina, što kaže zakon i vjerujem da će, ukoliko se toga budemo držali, biti sve puno jasnije”, rekao je predsjednik.

Kazao je i kako se od rujna dogodilo svašta.


“Imali smo situaciju sa privođenjem jednog većeg broja ljudi, viđenijih ljudi, poznatijih ljudi… saznali smo da premijer nema pojma o istragama najveće magnitude koje se vode, što naravno ne vjeruje nitko. Ne znaš je li gore to da on to ne zna ili govori neistinu da ne zna. Ništa nije poduzeto godinu dana i tako je počelo. Onda se dogodio napad na zgradu Vlade, na policajce. Podredno, moguće da je i predsjednik Vlade bio nekakva meta”, kazao je.

Komentirao je detaljnije i napad na Markovom trgu.

“Po internetu je pretraživao svašta, pa i Pantovčak. Odlučio se za Vladu jer, sada ja mogu spekulirati kao i što svi spekuliramo, zato što je tamo najlakši pristup. Upozoravao sam nekoliko puta da se osiguranje pojača. Kada se taj grozni čin dogodio nazvao sam predsjednika Vlade i izrazio podršku”, kazao je Milanović.

Milanović je rekao kako premijer najavljuje preko medija pozive te da on ‘nije dobio ništa’. Rekao je kako on ‘vrlo smišljeno i u skladu sa zakonom’ postupa cijelo vrijeme.

Na pitanje hoće li on reći to da Plenković želi mimo njega uređivati pitanja od nacionalne sigurnosti odgovorio je potvrdno.

“Apsolutno. Zar to nije očito. Ali to ne može tako, ja sam tu da branim demokraciju”, kazao je.

‘Nismo pobijedili koronavirus’

Ponovio je i kako nikakav premijerov dopis nije došao.

“Sljedeće preko kotlovnice neka pošalje dopis ovdje i kantu ugljena”, kazao je.

Premijer Andrej Plenković odgovorio je na taj komentar poslije sjednice kluba HDZ-a.

“Ja poštujem ljude koji rade i u kotlovnici”, rekao je Plenković.

Milanović je objasnio i da još uvijek nismo pobijedili koronavirus.

“Ovo nije gotovo, ove stvari dolaze u dva do tri vala. Nismo pobijedili koronu kao što se hvastao predsjednik Vlade ljetos. Ona se vratila, tu je i s tim se ne živi normalno. Mi smo u izvanrednom stanju u kojem se donose izvanredne, neuobičajene mjere i za to je potrebna viša razina koordinacije i suglasnosti nacije, države i državnog aparata i Sabora. Je l’ sad jasno što sam govorio”, rekao je.

Kazao je i kako ne bi podržao policijski sat.

“To je neodgovorno lupetanje”, objasnio je.

Komentari