Milan Bandić stao je na žulj ministrici obrazovanja, pozvala ga da se primi posla

blaženka divjak
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Odluka o povratku u školske klupe 11. svibnja, zatekla je učenike, roditelje pa čak i grad Zagreb koji je uputio žurno pismo i školama i Ministarstvu. Koliko djece i kako će se to odvijati, zanimalo je grad. S druge strane, roditelji odbijaju djecu poslati u škole dok još uvijek traje pandemija koronavirusa. Hoće li takva djeca još uvijek učiti putem škole na daljinu? Što je s djecom čije su škole i vrtići oštećeni u potresu? Na sva pitanja odgovarala je ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak za Novu TV.

Ona je optimistična i smatra da će do 11. svibnja svi biti spremni za provođenje nastave u školama jer ako uvjeti nisu osigurani do tada, s nastavom u vrtićima i školama neće se moći krenuti.

Roditelje koji djecu ne žele slati u školu, kaže ministrica, razumije, no ako poštujemo sve upute, jednu po jednu, osigurat ćemo uvjete u kojima neće biti upitno jesu li škole sigurne, kazala je.

No, one zagrebačke, sudeći prema statičarima, nisu sigurne. Neke, tvrde zagrebački ravnatelji, ni inače nemaju tople vode ni higijenskih potrepština. Ministrica Divjak kaže da treba pitati gradonačelnika kako vratiti djecu u te škole.

“Umjesto da se sije panika i šalju se neka pisma koja su nepotrebna treba napraviti plan kako će se učenici vratiti”, kaže i odgovara na opasku grada koji čeka upute Ministarstva.

“Možemo to i tako postaviti. Dobit će jasne upute, ali osnivač osigurava infrastrukturu. Ako postoji potreba da se iz oštećenih osnovnih škola učenici presele u srednje – neka. Gradonačelnik se treba primiti posla i razmisliti o uvjetima u školi, a ne slati neka pisma”.

Na pitanje kako očekuje da se učitelji postave u situaciji ako 10 učenika jednog razreda dođe u školu, a drugih 10 ostane doma pratiti nastavu online, Divjak tvrdi da će se postaviti kao i u slučaju viroze. 

“Kao i kad imaju virozu, često je pola razreda u školi, pola kod kuće. I zadaću će provjeravati kao što je provjeravaju i inače kad ih nije duže bilo u školi. Razredna nastava znači da učiteljica radi svoju normu kao do sada i ima jednak broj učenika i ne izvodi nastavu na daljinu, to netko drugi radi”.

Dotaknula se i državne mature te istaknula kako je plan da se matura održi od 8. lipnja do 29. lipnja.

“Imamo mogućnost da su škole prazne, a i inače kad se pisala matura učenici su bili udaljeni jedni od drugih. Uvjeti se osiguravaju i matura znači završno za završne razrede. Drugo polugodište ne ulazi u maturu”, kazala je Divjak.


Komentari