Mijenjaju se pravila za ostvarivanje prava na studentske domove: Profitirati će studenti koji polože sve propisane ispite u tekućoj akademskoj godini

Pixabay

I ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja mijenja Pravilnik koji određuje uvjete za ostvarivanje prava na studentske domove, piše srednja.hr. 

Najznačajnija promjena je da će najizvrsniji maturanti, ovogodišnji brucoši, za uspjeh na maturi dobiti nešto manje bodova u odnosu na lani. Smanjuje se i broj bodova koji se dodjeljuje dobitnicima Rektorove nagrade, ali će zato po prvi puta na natječaju profitirati studenti koji do završetka natječaja polože sve propisane ispite u tekućoj akademskoj godini.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja otvorilo je javnu raspravu oko Nacrta Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje. U odnosu na prošlu godinu nije došlo do prevelikih izmjena, a je zapravo najznačajnije onih nekoliko u načinu bodovanja.

KAKO SE DIJELE BODOVI 

Kao i lani, za postotak riješenosti između 80% i 90% brucoši na natječaju dobivaju 200 bodova. No, 100 bodova manje nego prošle godine dobit će maturanti koji su spomenute predmete položili s više od 90%. Umjesto 400, na ovogodišnjem natječaju dodijelit će im se 300 bodova.

Studenti koji su dobili Rektorovu nagradu, umjesto 400 bodova na ovogodišnjim natječajima dobit će 300. 

Napokon su nagrađeni oni koji polože sve ispite u tekućoj akademskoj godini (ne odnosi se na prenesene ispite iz prethodne akademske godine) ili ostvare ukupan broj ECTS bodova za tu godinu studija (u pravilu 60 ECTS, uključujući i ECTS bodove za završni rad na preddiplomskome sveučilišnom ili preddiplomskome stručnom studiju) zaključno do dana prijave na natječaj, a u prethodnim godinama studiranja su ostvarili u prosjeku najmanje 55 ECTS bodova na svim razinama – ostvaruju 100 bodova, stoji u Nacrtu Pravilnika.

I dalje pravo na smještaj, osim nekoliko iznimnih skupina (poput brucoša i osoba s invaliditetom) neće imati studenti koji su u akademskoj godini prijave na natječaj ostvarili manje od 18 ECTS-a, odnosno manje od 40 ECTS bodova prosječno u prethodnim godinama studiranja.


Komentari