MERKEL STIŽE U ZAGREB: Prvi put nakon 2011. godine!

Njemačka kancelarka Angela Merkel i spitzenkandidat Europske pučke stranke (EPP) za predsjednika Europske komisije Manfred Weber u subotu će boraviti u jednodnevnom posjetu Zagrebu, piše Jutarnji list.

Merkel prvi put nakon 2011. godine  dolazi u državnički posjet. U Banskim dvorima u 15.30 sati sastat će se s premijerom Andrejem Plenkovićem te će zajedno posjetiti predizborni skup HDZ-a u Ciboni, gdje će njemačka kancelarka dati podršku Weberu i kandidatima HDZ-a za europske izbore.Naime, to je prvi predizborni skup izvan Njemačke na kojem će biti i Angela Merkel.

U Zračnoj luci “Franjo Tuđman” Merkel će dočekati ministrica vanjskih i europskih poslova, Marija Pejčinović-Burić. Također, ispred Banskih dvora svečani doček za nju priredit će premijer. Nakon toga upisat će se u Zlatnu knjigu, a potom će početi i sastanak na kojem će se razgovarati o provedbi akcijskog plana za suradnju dvije zemlje, koji je dogovoren na sastanku u Berlinu u kolovozu prošle godine.

Plan sadrži 10 točaka i područja suradnje poput obrambene i sigurnosne politike u okviru NATO-a, pitanje ulaska Hrvatske u schengensko područje i zaštita vanjske granice EU, pitanje migracija, piše Jutarnji list.

Merkel i Plenković razgovarat će i o nadolazećem predsjedanju EU, o proširenju EU na zemlje jugoistočne Europe, a kao posebna točka u akcijskom je planu navedeno i poboljšanje ulagačke klime, pitanje uvođenja eura, suradnja u područjima energetike, industrije i prometa, poljoprivrede, tržišta rada. Također, tu s će se nalaziti i točke poput istraživanja i razvoja, kulture, obrazovanja i sporta, kao i održivog razvoja, klime, energetike i okoliša te zdravstvo i parlamentarna suradnja.

Na sastanku u Banskim dvorima bit će i ministri Marija Pejčinović Burić, Davor Božinović, Zdravko Marić i Darko Horvat te Gordan Grlić-Radman, hrvatski veleposlanik u Berlinu. Nakon sastanka, premijer i kancelarka u 16.15 sati održat će zajedničku konferenciju za medije, a nakon toga je predviđen radni ručak.

Na skupu će govoriti Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora, Karlo Ressler, nositelj liste za izbore EU, Manfred Weber, Angela Merkel i Andrej Plenković Na pozornici će biti i svih 12 kandidata HDZ-a. Između govora okupljene će zabavljati pjevači iz HTV-ove emisije A strana. Iz HDZ-a poručuju kako se očekuje velik broj uglednika iz javnog i društvenog života Hrvatske, predstavnici diplomatskog zbora, sudbene i zakonodavne vlasti, a bit će prisutni i sportaši.

Za bilateralni sastanak u Vladi i HDZ-ov skup u Ciboni akreditirano je više od 200 novinara, snimatelja i fotoreportera iz Europe i svijeta, navodi Jutarnji list.

Za osiguranje kancelarke, ali i hrvatskih dužnosnika bit će angažirano manje od tisuću policajaca, ali sve sastavnice sigurnosnog sustava već rade ne pripremi osiguranja zajedno s njemačkim kolegama, MUP će u zadnji trenutak objaviti popis ulica u kojima će biti blokiran promet te preporuke građanima za kretanje.


Komentari