Međunarodni je dan mladih: Mreža mladih od Vlade zatražila poboljšanje 3 ključna uvjeta

12.08.2020., Zagreb - Mreza mladih Hrvatske ispred zgrade Vlade Republike Hrvatske odrzala je konferenciju za medije povodom Medjunarodnog dana mladih, na kojoj su predstavili zahtjeve mladih prema novoj Vladi, s ciljem skretanja pozornosti na goruce probleme s kojima se mladi u Hrvatskoj suocavaju pogotovo usred pandemije COVID-a 19, te predlazu konstruktivna rjesenja novoj Vladi i novom Središnjem drzavnom uredu za demografiju i mlade. Zahtjevi se ticu najvaznijih tema za mlade poput zaposljavanja, stanovanja, obrazovanja i drugih. Mreza mladih Hrvatske savez je udruga mladih i za mlade koji trenutno broji 58 organizacija clanica, Predsjednik Mreze Mladi Josip Milicevic. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Mreža mladih Hrvatske, savez udruga mladih koji broji 58 organizacija članica, u srijedu je na Trgu svetog Marka predstavila svoje zahtjeve kako bi skrenula pozornost na goruće probleme s kojima se mladi u Hrvatskoj suočavaju.

Upozorili su da mladi u Hrvatskoj, po radnim i sličnim pravima, nalaze na začelju EU-a. U povodu Međunarodnog dana mladih od Vlade su zatražili konkretne poteze koji bi im omogućili kvalitetniji život.

Kao ključne probleme s kojima se suočavaju naveli su poteškoće u nalaženju i zadržavanju posla, loše stambene uvjete, nepristupačnost obrazovnom sustavu, nedostatak socijalnih mjera i slično.

Za mlade radnike zatražili su dostojanstvene uvjete rada, ugovor na neodređeno radno vrijeme ali i naknade za nezaposlene te priznavanje studenskog rada pri obračunu radnog staža.

Osvrnuvši se na problem stanovanja pozvali su na poticanje dugotrajnog i sufinanciranog najma.

Govoreći o obrazovanju, predsjednik MMH-a Josip Miličević poručio je da treba više raditi na građanskom odgoju i obrazovanju. “Potrebno je više raditi i poticati strukovno obrazovanje te ulagati i promovirati dualno obrazovanje te bolje povezivanje obrazovnih procesa s realnim potrebama tržišta rada”, rekao je.

Komentari