Medicinari iz KB Dubrava šokirani plaćom: ‘Ponižavajuće. Stvarno su prepoznali mukotrpan rad i trud’

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Medicinari koji rade s covid pacijentima na plaću za studeni trebali su dobiti i dodatak u izosu od 10 posto od osnovne plaće radnika.

Djelatnici KB Dubrava, jedine covid bolnice u državi, potvrdili su za Index da taj dodatak nisu dobili te da su im isti obećali isplatiti zajedno za studeni i prosinac, i to u siječnju.

Kada ga im i isplate, on će iznositi u prosjeku oko 500 kuna.

“U većini hrvatskih bolnica nije isplaćen dodatak za rad s covid-pacijentima, nije isplaćen ni onima u Merkuru i Klaićevoj koji su otišli raditi u KB Dubravu, nije isplaćen ni u sisačkoj bolnici, osječkoj također, pa tako ni u Slavonskom Brodu. Većina bolnica nije isplatila nikakav dodatak na plaću. U Sloveniji su istovremeno dali 60 posto svom medicinskom osoblju koje radi na intenzivnim covid-odjelima gdje su najteži pacijenti na respiratorima, dok su 30 posto isplatili onima koji rade na covid-odjelima gdje nisu pacijenti na respiratorima, a 10 posto dobili su svi medicinski djelatnici u sustavu”, izjavila je za Index  predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika, dr. Ivana Šmit.

Rekla je i kako im najave Vlade o isplati dodatka “ne znači ništa jer ga bolnice nisu isplatile.”

“Njihova nam najava isplate dodatka ne znači ništa jer ga bolnice nisu isplatile. Isto tako treba naglasiti kako će tih 10 posto dodatka na plaću dobiti samo oni koji su premješteni na covid-odjele iako svi mi radimo s covid-pacijentima. Uz to će svi ti s covid-odjela ustvari dobiti manju plaću jer inače rade prekovremene sate kojima se plaća uvećava do 20 posto, a sad su, pogotovo u Dubravi, stavili ljude u smjene na osnovnu satnicu od 40 h tjedno, automatski će im biti manja plaća od njihove uobičajene. I sad će ti ljudi, koji imaju izuzetno težak posao, ali rade manje sati od uobičajenih, imati manju plaću”, izjavila je.

Podsjetimo, Vlada je donijela odluku o posebnoj nagradi radnicima u zdravstvenom sustavu koji rade s pacijentima oboljelima od covid-a 19.

‘Stvarno su prepoznali mukotrpan rad i trud…’

“Radnik koji je privremeno raspoređen na obavljanje poslova vezanih za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelim od bolesti covid-19 ima pravo, umjesto plaće za tekući mjesec koju je ostvario temeljem privremenog rasporeda uvećanu za posebnu nagradu iz točke I. ove Odluke, za to razdoblje ostvariti plaću u visini njegove prosječne mjesečne plaće u prethodna tri mjeseca prije njegovog privremenog rasporeda, ako je to za radnika povoljnije. Primjena isplate u skladu s ovom Odlukom započinje s obračunom plaće za mjesec studeni 2020.”, stoji u odluci koju je predložilo Ministarstvo zdravstva, a Vlada potvrdila.

Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara, Mario Gazić, rekao je da će većini dodatak za studeni biti isplaćen u siječnju kada je isplata plaće za prosinac.

“Većini će biti tako jer su neki obračuni već bili prije ove odluke vlade. Neke ustanove koje nisu napravile obračun u to vrijeme i nisu do tog vremena isplatile plaće, one su uspjele isplatiti dodatak od 10 posto, računali su po danima koje je medicinsko osoblje provelo u covidu. Ako netko smatra da je zakinut, uvijek se može obratiti sindikatu ili upravi”, kazao je Gazić za Index.

Indexu su se javili zdravstveni radnici kojima je isplaćen dodatak kojim nisu zadovoljni i smatraju ga ponižavajućim, navodeći kako nisu svi dobili oko 500 kuna veću plaću.

“Trebali smo dobiti mizernih 10 posto dodatka, da bi dobili pet posto, što je još uz sve to oporezivo. Dakle, cifre se kreću od nekoliko ponižavajućih desetaka kuna do nekoliko stotina, najviše 500-tinjak kuna liječnicima u djelatnosti anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja. Stvarno su prepoznali mukotrpan rad i trud, padanje s nogu zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika svih ovih mjeseci. S time da su mnogi pod ogromnim stresom jer je masa ljudi mobilizirana, pogotovo medicinskih sestara i tehničara, s lakših na teška radna mjesta za koja nisu educirani, a vremena više nema i sustav je u potpunom kaosu”, objasnili su.


Komentari