Matković iz Društva arhitekata: ‘Stručnjaci ne bore protiv izmjena GUP-a, već se bore za kvalitetu’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Tihomil Matković iz Društva arhitekata Grada Zagreba bio je gost N1. Objasnio je zahtjeve stručnjaka da treba odbaciti donošenje izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana zbog proceduralne pogreške Grada Zagreba.

Na pitanje na što su točno stručnjaci u pismu upućenom Ministarstvu graditeljstva upozorili, Matković je kazao: “Mi zapravo pozivamo Ministarstvo da postupi u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju koji kaže da ako izmjene odnosno ispravak izmjena nije dostavljen u roku od 90 dana otkad je Ministarstvo zatražilo dopune toga, onda treba postupiti po Zakonu, odnosno odbaciti donošenje izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba”.

“Stvar je stvarno jako jednostavna. Isključivo to piše u Zakonu, znači 90 dana je bio rok. Kao da imate popravni rok u školi ili na fakultetu. Grad Zagreb to nije napravio u 90 dana. Mislim da nema drugoga nego postupiti onako kako zakon Republike Hrvatske nalaže“, dodaje.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja pak tvrdi kako taj rok ne vrijedi jer nisu odbili izmjene GUP-a već tražili dopunu.

“Takva mogućnost u Zakonu ne postoji. Njihov odgovor je glasio da nije u skladu sa zakonskom regulativom ono što je dostavio Grad Zagreb kada je tražio suglasnost na izmjene i dopune plana. Znači, jedino što su oni tada mogli je izdati takav zahtjev za dopunom koji ima rok 90 dana da se izvrši”, naglašava Matković.

Matković je kazao kako se stručnjaci ne bore protiv izmjena GUP-a, već se bore za kvalitetu GUP-a. 

“Znači, ono što mi želimo je da svi zajedno kao građani Zagreba, pa i mi kao stručna javnost doprinesemo razvoju ovoga grada i da područja koja želimo dugo već vremena kvalitetnije razvijati poput Zagrebačkog velesajma, stvarno i krenemo razvijati. Smatramo da veći dio stvari koje u Zagrebu treba razvijati, možemo razvijati i po sadašnjem Generalnom urbanističkom planu koji je na snazi”, rekao je Matković.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić zbog projekta Manhattan želi izmjestiti hipodrom na pogodnije mjesto.

“Prostor hipodroma već desetljećima čuvamo za budući centar grada. To nam je svima jasno. Ovaj čas nam apsolutno fale kvalitetne stručne podloge da bi sada baš krenuli u razvoj tog centra grada. Ne znamo zapravo uopće jasno što nam je buduća demografska struktura grada ili države, ne znamo koji su nam to ekonomski najbitniji pokazatelji koje želimo razvijati u gradu. Sve podloge na kojima razvijamo i sadašnji GUP, pa i ove izmjene su iz prošloga stoljeća”, ističe.

Upitan smatra li da će uspjeti sa svojim javnim istupima ili će to na kraju ipak odlučiti politika između HDZ-a, HNS-a i Milana Bandića, Matković je rekao sljedeće: “mi ćemo kao stručna udruženja i stručnjaci s područja arhitekture i urbanizma uvijek jasno iznijeti onaj naš stručni stav, relevantan stav, a na političarima je da svoju političku odluku donesu i podnesu za nju i jednog dana potencijalnu kritiku ili nekakav uspjeh koji mogu postići”.


Komentari