Materijal za obnovu Zagreba, gradonačelnik kupio od člana svoje stranke

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Preko 16 milijuna kuna prikupljeno je na posebnom računu Grada Zagreba za sanaciju šteta od potresa, a nakon što je RTL televizija od Gradskog ureda za mjesnu samoupravu zatražila objašnjenje trošenja tog novca i sukladno tome, nabavke građevnog materijala otkrila je kako je potrošeno oko 1.7 milijuna, prenosi Telegram.

Ta je svota podijeljena na ukupno dvanaest ponuđača, a najveći iznos, onaj od 199.080 kuna, dobio je član stranke gradonačelnika Milana Bandića, Pave Vukelić za nabavku drvene građe.

Vukelić u stranci Milana Bandića djeluje kao kontakt-osoba za ogranak na području Dugog Sela.

“Mi smo u tom poslu 40 godina, iz obrta smo prerasli u firmu. Osim toga zar se ja ne mogu nadmetati na tržištu zato što sam član?”, odgovorio je na upit novinara Telegrama.

I sama nabava materijala prošla je nešto drugačije nego je to uobičajeno jer je nakon proglašenja elementarne nepogode u Zagrebu, gradonačelnik donio Mjere privremene obustave izvršenja proračuna, koje su propisale provođenje tzv. jednostavne javne nabave, ako se nabava provodi radi saniranja štete od potresa.

“Obzirom su postojali razlozi iznimne žurnosti, a kako bi se čim prije pomoglo građanima s uklanjanjem posljedica potresa i saniranju štete nastale istim, sukladno članku 7. stavku 7. Odluke o pravilima, uvjetima i postupcima jednostavne nabave (Službeni glasnik broj: 9/17), za svaki postupak odnosno predmet nabave (drvena građa, crijep i opeka te s tim povezan potrošni materijal) prikupljene su tri ponude, a kriterij odabira je bila najniža cijena”, kazali su iz Grada.

Drvenu građu grad je otkupio i od tvrtke Pevec d.d. za nešto više od 100 tisuća kuna, te od MC PLUS do.o..

Od ukupnih 1.717.979,23 ukupno potrošenih kuna, grad je nabavio i opeku i crijepove.

Komentari