Marušić o tragediji kod Svetog Ivana Zeline: ‘Cesta koja zove smrt’

Zeljko Marusic

U ranu zoru prošle nedjelje četveročlana obitelj se vraćala s vjenčanja. Vozač je bio umoran, cesta nije imala zaštitnu ogradu, a ni automobil nije imao sustav aktivne sigurnosti, sveukupno, bile su velike šanse da se dogodi nesreća. U 5.20 sati kod mjesta Hrastje voyač je sletio s ceste, jedno njegovo dijete odmah je bilo mrtvo, žena mu je od posljedica umrla sinoć, a on sam je i dalje u komi. Na ovom svijetu iz smrskanog auta živu glavu je izvukla samo mala djevojčica.

Prometni stručnjak Željko Marušić tvrdi kako je državna cesta D3, na kojoj se dogodila nesreća, po protokolu EuroRAP zaslužuje najgoru moguću ocjenu. To je jedna od cesta koju se naziva “cestom koja zove smrt” te “cestom koja ne oprašta greške vozača”, piše autoportal.

Dodaje kako ova tragična nesreća ukazuje na ključne probleme hrvatskog cestovnog prometa.

Prometnice trebaju biti sanirane, posebno one na kojima je velika mogućnost izlijetanja, a opasna raskrižja treba zamijeniti kružnim tokovima.

Potrebno je za 50 posto smanjiti trošarinu i godišnji porez na nova vozila koja imaju pet zvjezdica za sigurnost, po standardu EuroNCAP. Izvjesnost kažnjavanja treba biti veća, a radarske kamere postavljene na svim opasnim mjestima.

Podsjećamo, 44-godišnji je vozač upravljao Volkswagen Golfom 1.9 TDI koji nije imao najvažnije sustave aktivne sigurnosti, autonomno kočenje, sustav za upozoravanje napuštanja trake i ESP. Da je htio kupiti novi automobil, opremljen navedenim sigurnosnim pojačanjem, trebao bi platiti četiri slijeda poreza.

Prometne nesreće, tako i ova, trebaju upozoriti na mane cestovnog prometnog sustava, ali i nepažnju vozača. Kako bi sustav funkcionirao i kako bi svi sudionici u prometu bili sigurni – potrebna je suradnja svih njih te poštivanje propisa.


Komentari