Markotić otkriva kako se liječe pacijenti zaraženi COVIDOM-19 te koliko najduže virus može biti u tijelu

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike dr. Fran Mihaljević, gostovala je u Dnevniku Nove TV te otkrila kako se pacijenti zaraženi koronavirusom trenutno liječe simptomatskom terapijom, odnosno skidanjem temperature te unosom tekućine.

“U bolnici se još pokušava sa shemama liječenja koje su preporučene, a to je klorokin, hidroklorokin i ritonavir, a nove informacije govore i o pokušajima liječenja drugim ljekovima”, kazala je.

Osvrnula se i na cjelokupnu situaciju u Hrvatskoj te je kazala kako oko 80 posto inficiranih pacijenata ima blaže simptome bolesti, no da je sve više srednje teških i teških bolesnika. 

“I kod gripe imate one s težim i lakšim simptomima. O ovoj bolesti još učimo”, tvrdi.

Informacije koje su već poznate, potvrdila je i Markotić, navodeći kako su u bolnice smješteni samo teški bolesnici i oni koji ne mogu osigurati samoizolaciju, a oni s blažim simptomima liječe se od doma.

“Svi znaju da se trebaju javiti liječniku ako im se pogorša stanje, i bit će ponovo primljeni u bolnicu”, rekla je.

Dotaknula se i onih izliječenih te kazala kako su dosad u pravilu dva negativna testa u razmaku od 48 sati podrazumijevala ozdravljenje, no kada broj oboljelih poraste, ta analiza neće biti moguća.

“Virus u nosu najdulje može biti do 25 dana. Dakle, nekih 28 dana od dijagnosticirane bolesti trebaju biti u samoizolaciji, nakon toga se smatra da više nisu vironoše”, zaključuje.

Naposljetku, kazala je i kako se ovom bolesti nije moguće ponovno zaraziti, a takve informacije pripisuje manjku znanja o bolesti navodeći kako se tada nije znalo da se virus može zadržati u nosu.

“To nije bila ponovna infekcija nego bolest nije bila završena. Upravo zahvaljujući novim spoznajama određeno je da ljudi budu četiri tjedna u izolaciji”, objasnila je.

Navela je i kako o stanju pacijenta ovisi puno faktora, a jedan od njih količina je virusa koji se nalazi u pacijentu te tvrdi kako nije istina da virus zahvaća samo starije niti to znači da će svi mladi ozdraviti kao ni da će svi stariji bolesnici umrijeti.

Komentari