Marijana Petir podržala ideju o referendumu: ‘Moju inicijativu su odbili dva puta’

Screenshot Facebook

Marijana Petir, nositeljica svoje nezavisne liste za Europske izbore, pridružila se u srijedu, u zagrebačkom parku Maksimir, proslavi Međunarodnog praznika rada, razgovarala s građanima o njihovim problemima te svojim potpisom podržala sindikalnu inicijativu “67 je previše” za provođenje referenduma protiv mirovinske reforme.

“Danas sam ovdje kako bih razgovarala s građanima o njihovim problemima ali isto tako kako bih podržala sindikate u njihovoj inicijativi da se provede referendum i promjene uvjeti za mirovinu”, istaknula je Petir u izjavi Hini na svom štandu ispred ulaza u park Maksimir.

Tamo je, zajedno s 2. na listi Domagojem Stjepanom Krnjakom, i 9. na listi Anom Volarić-Mršić te volonterima i volonterkama, razgovarala s građanima, predstavljala svoj program te dijelila letke.

Godinama se, kazala je, zalaže za dostojanstveno radno vrijeme i slobodne nedjelje te da u tom smislu ima i podršku Sindikata trgovine.

“Dva puta je na moju incijativu Zakon o trgovini promijenjen kada sam bila zastupnica u Hrvatskom saboru, no dva puta zbog prigovora trgovačkih lanaca ga je Ustavni sud stavio izvan snage”, kazala je Petir.

Zakonodavstvo u korist radnika

“Kad sam postala zastupnica u Europskom parlamentu pokrenula sam aktivnosti kojima želim ostvariti dijalog između različitih socijalnih partnera kako bismo dobili dobar zakon te radnicima osigurali njihova prava. Žalosti me što Ministarstvo rada nema sluha za naše inicijative kao niti Ministarstvo gospodarstva”, rekla je Petir.

Tvrdi i da je istraživanje koje je provela pokazalo kako 90 posto građana Republike Hrvatske podržava uvođenje slobodne nedjelje i dostojanstvenog radnog vremena za sve zaposlene uz izuzetak hitnih službi.

Rekla je kako je inicijativa za uvođenje slobodne nedjelje posebno važna za zaposlene u trgovini jer je tamo zaposlena većina žena koje rade na minimalcu po tri-četiri tjedna bez prekida.

“S obzirom da je u europskoj kršćanskoj tradiciji uvijek slobodan dan bio nedjelja, zalažem se da to tako bude i u Hrvatskoj”, poručila je Petir te pozvala Vladu RH i Hrvatski sabor da donesu takvo zakonodavstvo koje će ići u korist radnika.


Komentari