Maras s fritulama u rukama o zagrebačkom Adventu: ‘Fritule tamo koštaju 20 kuna, a pola ode na korupciju’

Snimio: Bruno Konjevic / COPIX

Gradski SDP na održanoj konferenciji za novinare pod nazivom “Koruptivni Advent u Zagrebu – tko je pokrovitelj? HDZ, premijer, gradonačelnik ili predsjednica?” prozvao je Grad za netransparentno davanje kućica u najam tijekom trajanja Adventa.

Zagreb ima najkorumpiraniji Advent u Europi, poručio je šef zagrebačkog SDP-a Gordan Maras. Tvrdi da Grad svake godine tijekom ove manifestacije izgubi između 11 i 12 milijuna kuna koji završe u privatnim džepovima.

Za primjer Maras je na konferenciju donio frtule:

“Ovo su fritule, one koštaju 20 kuna. Tu je trošak materijala dvije do tri kune, trošak rada dvije do tri kune, ostali trošak koji uključuje potrošni materijal i kućicu koju plaća koncesionar Gradu također dvije do tri kune, a deset kuna je trošak korupcije. Deset kuna na svaku ovu fritulu umjesto u gradskoj blagajni završi u džepovima interesnih skupina povezanih s gradonačelnikom Bandićem”, rekao je Maras.

Ugovori o najmu kućica iznajmljivači s najmoprimcima potpisuju mjesecima prije nego što su uopće dobili javni prostor u zakup, a najatraktivnije lokacije svake godine dobivaju isti koncesionari, zbog čega će gradski SDP od DORH-a zatražiti da istraži koliko je novaca na taj način Grad izgubio.

“Reći ću još jednu stvar, ove godine je visoka pokroviteljica najkorupiranijeg Adventa u Europi, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja na taj način amenuje i podržava ovakvo ponašanje”, istaknuo je Maras.

Gradski SDP-ovci upozoravaju da je riječ o prevelikom novčanom gubitku za Grad u korist privatnih interesa. Podsjetili su da Split godišnje tijekom Adventa više zaradi na svojih 19 kućica nego Zagreb od njih sveukupno 228, piše Radio Sljeme.


Komentari