MAMIĆI NEĆE U HRVATSKU: BiH sud odbio zahtjev za izručenjem, Zoran i Zdravko sigurni su u susjedstvu

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Bosansko-hercegovački sud odbio je molbu pravosuđa Republike Hrvatske da se izruči Zdravko Mamić (62), nekadašnji nogometni dužnosnik i izvršni dopredsjednik zagrebačkog Dinama, javlja Dnevni Avaz.

Sud Bosne i Hercegovine ovu je odluku donio nakon što je u kolovozu održano ekstradicijsko ročište po zahtjevu iz Zagreba. Nova molba hrvatskih institucija, u kojoj se od Bosne i Hercegovine opet tražilo izručenje Zdravka Mamić, stigla je početkom srpnja.

Prema toj zamolbi Hrvatska je od susjedne BiH tražila da Mamić budu izručen u postupku koji se vodi za podmićivanje osječkih sudaca, pod vodstvom USKOK-a. Naime, Mamić je izjavio u medijima da je davao novac sucima u Osijeku, ali se prema njegovom iskazu, radilo se o reketu i te je bio prisiljen na to.

Iako su braća Mamići osuđeni u Republici Hrvatskoj, podnijeli su zahtjev da kaznu izdržavaju u svojoj matičnoj zemlji te su jednaku molbu uputili institucijama Bosne i Hercegovine. Podsjetimo, Mamić boravi u Hercegovini, točnije u Međugorju od  2018. godine, a kasnije mu se pridružio i njegov brat Zoran.

Zahtjev za izručenje Zorana također je odbijen od bosansko-hercegovačkog sudstva prije nekoliko dana.

 


Komentari