Mali grad, velikog srca: Samobor donirao 500 tisuća kuna za stradale u potresu

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Pomoć drugima jedan je od najljepših osjećaja na svijetu. Tone i tone hrane, higijenskih potrepština, deka i jakni stigli su u Sisačko-moslavačku županiju. Dok Crveni križ raspoređuje sredstva brojni kombiji, auti i druga vozila donose nove stvari.

Hrvatska se ujedinila. Svi žele pomoći. Svima su u mislima stradali. Osim građana uspostavljeni su i telefonski brojevi Hrvatskog Crvenog Križa (0609011) i UNICEF-A (2068-98) putem kojih se prikupljaju novčana sredstva, a i države Europe (Austrija, Italija, Grčka, Rumunjska, Švedska, Češka, Slovenija) šalju krevete, grijalice, šatore, vreće za spavanje i ostalo. Predsjednik Hrvatskoga sabora Goran Jadroković pozvao je zastupnike da se odreknu dijela zastupničke plaće za prosinac.

“Pozivam Vas da se priključimo brojnim hrvatskim građanima koji nesebično pomažu svim unesrećenima i pokažemo solidarnost, kao i nakon zagrebačkog potresa u ožujku. Predlažem da se svi zajedno odreknemo dijela zastupničke plaće za prosinac i novčanu donaciju uplatimo na račune Hrvatskog crvenog križa ili Hrvatskog Caritasa”, predložio je predsjednik Sabora zastupnicima.

Nema koga ova tragedija nije dirnula, pa tako je i gradonačelnik Samobora Krešo Beljak odlučio financijski pomoći stradalima. Prvo su u utorak navečer kog Gradskog kina Samobor organizirani kombiji gdje su Samoborci mogli donijeti stvari koje su prevezene u Petrinju i okolna sela, a zatim je danas ujutro objavio kako će grad Samobor pomoći Petrinji s 200 tisuća kuna, a Sisku i Glini s po 150 tisuća.

Takva odluka donesena je na kolegiju gradonačelnika, a pomoć će biti uplaćena već tijekom današnjeg dana.

“Građani Samobora, kao i Gradska uprava, uvijek su spremni pomoći, osobito u ovakvim situacijama kada svi ostajemo bez teksta. Nesreća koja je zadesila Petrinju, Sisak, Glinu i okolna mjesta traži suosjećanje i pomoć svih nas. Samobor je uz vas”, poruka je iz Samobora. Zamjenici samoborskog gradonačelnika Željko Stanec i Sanja Horvat Iveković pozvali su građane da svoje donacije donose organizirano, preko samoborskog Crvenog križa kojem će se osigurati sva potrebna podrška, kad je riječ o prostoru i prijevozu.

Interventni timovi Gradskog društva Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika krenuli su prema Sisku, gdje će…

Objavljuje Crveni Križ SamoborUtorak, 29. prosinca 2020.

 

No, Crveni Križ Samobor moli građane da pričekaju s donacijama, trenutno su logistički centri puni, a potreba će svakako biti još pa će svatko imati priliku pomoći. Grad Samobor osigurat će prostor za pohranu do sad prikupljenog, kao i prijevoz kad za tim bude potrebe.

Samoborski Crveni križ objavljivat će redovito kakvo je stanje na terenu i kakve su potrebe kako bi se pomoć mogla slati organizirano tamo gdje je u tom trenutku najpotrebnije. Također se apelira na građane da ne odlaze samostalno u pogođena područja, već da se jave društvima Crvenog križa. Na terenu su članovi interventnih timova, odnosno osobe koje su educirane za postupanje u slučaju katastrofe, a svi koji žele volontirati bit će usmjereni sukladno trenutnom stanju i epidemiološkim mjerama koje su na snazi.

Što se tiče šteta na području grada Samobora, gradonačelnik je zatražio hitno proglašenje elementarne nepogode pa će građani biti pozvani da prijavljuju štete na svojim objektima po proglašenju.

Donirati novčana sredstva za pomoć osobama pogođenim potresom u Petrinji i Sisku možete na sljedeći račun:
Banka: Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR6923400091511555516
Poziv na broj: 770
Za uplate iz inozemstva – SWIFT CODE: PBZGHR2X


Komentari