‘MAJKA JU MORA ZAŠTITI’ Ugledni stručnjaci otkrili kakva bi budućnost mogla biti za dječaka koji je počinio krvavi masakr u školi: ‘Možda bi trebali otići’

Odavanje počasta žrtvama masakra u beogradskoj osnovnoj školi (Foto: Tom Dubravec / CROPIX)

Kosta K. (13) koji je 03. svibnja u osnovnoj školi “Vladimir Ribnikar” u Beogradu ubio devetero djece i zaštitara, i dalje se nalazi na promatranju u psihijatrijskoj ustanovi, a kako pišu srbijanski mediji više je puta pitao kada će ga pustiti na slobodu.

Pravni aspekt dosad neviđene situacije pokušao je pojasniti srpski odvjetnik Marko Anđelković Slijepčević koji smatra da je poprilično realan scenarij da će jednog dana dječak izaći iz ustanove, promijeniti identitet i otići u inozemstvo.

SVJEDOČILA DADILJA DJEČAKA UBOJICE! Zapanjena i šokirana tijekom saslušanja otkrila zanimljive detalje

“Dječak će biti zadržan do momenta dok oni ne procijene da nema opasnosti za širu zajednicu i za sebe. To je moja pretpostavka. No sud će odlučiti o njegovoj sudbini. Nitko se ne može protivno volje zadržati u psihijatrijskoj ustanovi. Ni policija vam ne može ući u kuću i uzeti dijete, samo sud i sudska odluka. Ostali organi samo pomažu u provođenju te odluke”, pojasnio je Anđelković Slijepčević.

Psihologinja Dragana Ivanović upozorila je da su se u izvještavanju o zločinu počinile velike pogreške te da se mediji nisu snašli.

“Po prvi put kod nas se dogodila velika tragedija i mediji su ovom djetetu dali na popularnosti dok se istovremeno zanemaruje pokolj u Mladenovcu. Također, u drugim se državama uopće ne iznose imena ni slike počinitelja, a ovdje mu je pridano previše značaja. Uvijek će se naći ljudi koji će veličati ubojicu, pogotovo jer je bilo previše neprovjerenih informacija”, smatra Ivanović.

Milan Kostić, psiholog i sudski vještak, smatra da je Kostina mlađa sestra također žrtva svog brata jer će do kraja života snositi posljedice njegovog zločina. Otac Vladimir, inače ugledni radiolog, trenutačno je u pritvoru, dok se majka i mlađa sestra, koja je također pohađala školu u kojoj je počinjen masakr, nalaze na nepoznatom mjestu u Srbiji.

“Ovakva situacija kod nas nije česta, ali je važno objasniti majci koliko je situacija za njih složena i da je možda najbolje rješenje da odu iz zemlje. Mislim da je odvajanje od Koste u ovom slučaju neophodno. Majka treba shvatiti da osim sina ima i kćer i da mora nešto napraviti da je zaštiti. Ta djevojka nije napravila ništa, ali je obilježena i stigmatizirana do kraja života. O njoj će suditi okolina i mislim da je treba maksimalno zaštititi”, upozorava Kostić.

‘SEDAM DANA SPAVAO ZGRČEN U FOTELJI’ Kostina majka u teškom psihičkom stanju iznijela detalje o svojem sinu

S njim se slaže i Bora Banjac, bivši načelnik Uprave za suzbijanje organiziranog kriminala, koji smatra da je možda najbolje rješenje za Kostinu obitelj preseljenje u neku daleku zemlju.

“Što se može s njima, mislim na sestru i majku. Za njih nema života ni u Beogradu, ni u Srbiji. Mislim da ne bi mogli živjeti ni u jednoj zemlji regije jer bi se prije ili kasnije doznalo tko su. Možda bi trebali otići preko oceana, negdje dovoljno daleko. Ako ostanu ovdje, jedino rješenje im je promjena identiteta, ali pitanje je hoće li to moći”, rekao Banjac za Pink.


Komentari