Majka četvero djece izbezumljena: Hipi otac ne dozvoljava joj da upiše djecu u školu

Ilustracija

Troje djece iz okolice Zagreba u dobi od 7, 9 i 11 godina, koja bi trebala pohađati osnovnu školu, nikada do sada nisu bila na redovnoj nastavi jer su s roditeljima u kombiju putovali Europom, prenosi Jutarnji list.

Sada ih majka konačno želi upisati u školu, no to nije moguće jer otac, s kojim majka i djeca više ne žive, ne želi dati suglasnost da se djeca upišu. “Bila sam u Centru za socijalnu skrb, Uredu državne uprave, Obiteljskom centru, kod pravobraniteljice za djecu, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Ministarstvu demografije. Ne znam više kome bih se obratila, osim medijima. Jer, u svim institucijama rekli su mi isto: oni ne mogu ništa dok ne dobiju odluku suda. Odluke nema, vrijeme prolazi, a moja djeca i dalje ne idu u školu”, kaže majka T. B.

S bivšim je partnerom, kaže, bila u izvanbračnoj vezi 12 godina tijekom kojih su dobili četvero djece, a najmlađe je predškolske dobi. Partner se, priča, nije htio zaposliti, iako je završio fakultet, te su preživljavali od dječjeg doplatka i porodiljne naknade.

“S obzirom na to da moj bivši partner živi životom hipija, na njegovo smo inzistiranje posljednjih sedam godina putovali po Europi u kombiju, spavali bilo gdje, ilegalno, na svakakvim mjestima. Djecu sam prala kako sam stigla, na nekom potoku ili špini koju bismo našli na putu. Često nismo imali što jesti… Kad nismo putovali, živjeli smo u kući njegove majke i svi smo spavali u jednoj sobi. Život koji smo vodili nije bio nimalo adekvatan za djecu”, priča T. B.

Dječji doplatak i rodiljne naknade, priča, bili su im jedini prihodi. “On je inzistirao da djeca ne trebaju ići u školu te ih zbog toga nismo upisali. Ja sam se tada s tim slagala jer sam bila pod njegovim utjecajem, iako sam željela da djeca idu u školu. Učila sam ih kod kuće koliko sam god mogla. Čak smo završili na sudu jer smo okrivljeni da ne šaljemo djecu u školu, što je naša obveza, te smo dobili novčane kazne”, kaže majka.

Ali ni tada djecu nisu poslali u školu. Sud je, kaže, presudu o kažnjavanju donio 2018. te su morali platiti minimalnu kaznu u iznosu od 333 kune jer oboje nisu bili zaposleni. “Sud je nakon donošenja kazne rekao da djecu trebamo upisati u školu. No, u tom je razdoblju bivši partner otišao u Njemačku s djecom”, tvrdi te dodaje da djeca nakon kazne nisu bila upisana u školu u Hrvatskoj.

Tamo je, tvrdi, nakon nekog vremena uspio dobiti 1000 eura dječjeg doplatka te se nije htio vratiti u Hrvatsku. “Bez djece sam bila od kraja desetog mjeseca pa sve do osmog ove godine”, kaže majka.

U kolovozu je otišla po djecu u Njemačku. Kaže kako ih je njezin bivši partner trebao dovesti u Hrvatsku, ali mu se, kaže, nije dalo. “Kad sam došla, on mi je dao njihove putovnice, posjela sam ih u automobil i dovezla u Hrvatsku”, priča.

Napominje kako je djecu nakon toga htjela upisati u školu u mjestu u kojem živi, ali nije mogla jer nema suglasnost bivšeg partnera. “S odvjetnicom sam zatražila privremenu mjeru da se odredi s kim će djeca živjeti, no sud je donio odluku da neće donositi nikakvo rješenje dok se u ‘posebnom postupku’ ne utvrdi da se djeca neće vraćati u Njemačku”, priča majka.

No, stvari su se počele komplicirati. Bivši partner prijavljuje ju za otmicu djece. Dodatni problem je, ističe, što je njezin bivši partner upisao djecu u školu u Njemačkoj gdje radi na pola radnog vremena kao domar. Kada je pitala djecu što su radili u toj školi, rekli su joj da su se samo igrali, a i svjedodžbe koje nam pokazuje nemaju ocjene, nego na njima samo piše da su djeca otvorena i zainteresirana te da znaju puno malih i velikih slova te napisati neke riječi.

Priča kako njezin bivši partner želi da se djeca vrate k njemu. “Dobila sam rješenje njemačkog suda, jer je i on tamo pokrenuo određene sudske postupke. Njegova odvjetnica u Njemačkoj je tražila da se netko ovlasti da mi se oduzmu djeca i da ih se preda njemu te da to netko može napraviti uz primjenu sile ili tražiti pomoć policije. Sud u Njemačkoj je te zahtjeve odbio te obrazložio da je to neprihvatljivo, a njegova odvjetnica je sve zahtjeve povukla”, tvrdi.

Kaže i kako su je zvali iz Centra za socijalnu skrb u Njemačkoj kako bi provjerili jesu li djeca kod nje ili kod oca. “Poslala sam im svu dokumentaciju da im potvrdim da su djeca kod mene, a gospođa s kojom sam razgovarala rekla je da će moj bivši partner onda prestati dobivati dječji doplatak”, kaže.

Sudeći prema odgovorima nadležnih institucija, rješenje za ovu djecu nije na vidiku: majka djecu ne može upisati u školu bez suglasnosti drugog roditelja. Tu suglasnost može nadomjestiti sudska odluka, no sud u ovom slučaju ne donosi takvu odluku jer čeka ishod drugog postupka, koji se vodi zbog otmice djece.


Komentari