Maja Sever prkosi HRT-u: S Antom Tomićem podržala prosvjed novinara

FOTO: Twitter

Pod sloganom “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!” ispred Novinarskog doma u subotu održan prosvjed u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND), čiji je cilj osam zahtjeva protiv cenzure dostaviti Ministarstvu kulture i Vladi.

Novinari, među ostalim, zahtijevaju da se prekine zlouporaba sudskih tužbi, da se zakonski zaštite novinari koji upozoravaju na pritiske kojima su izloženi, depolitizira Vijeće za elektroničke medije, razriješi vodstvo Hrvatske radiotelevizije i hitno izmijeni Zakon o HRT-u.

Osim toga, u HND-ovim zahtjevima su i osiguranje provedbe Zakona o medijima i provedba statuta medija, onemogućavanje lokalnim šerifima da uzurpiraju medije, pronalaženje i procesuiranje napadača na novinare te uvođenje javnih potpora za kvalitetno novinarstvo.

Najavljeni prosvjed uslijedio je nakon što je sredinom veljače više od trideset udruga civilnog društva pokrenulo dvotjedni bojkot HRT-a, te su najavili kako neće sudjelovati u programu javne radiotelevizije pojavljivanjem u studiju ni davanjem izjava, a sve u znak podrške tuženim novinarima i medijima.

Prosvjed je najavljivala, na prosvjed pozivala, a dolaskom s “delegacijom iz Splita” i na njemu prisustvovala HRT-ova novinarka Maja Sever. Nakon što joj je HRT u rujnu 2017. ukinu emisiju “Hrvatska uživo”, počela je raditi sa Aleksandrom Stankovićem na uređivanju emisije “Nedjeljom u dva”, no čitavo vrijeme ju prate priče kako nije u najboljim odnosima s vodstvom.


Krajem siječnja Maja Sever stala je u obranu kolega Ladislava Iličića i Ilke Ćimića koje je HRT tužio prozvavši ih i pozvavši da i nju tuže.

Prosvjed su održali političari i redova oporbe Davor Bernardić, Bojan Glavašević, Gordan Maras, Dalija Orešković, Renato Petek, Tomislav Tomašević, Sandra Benčić, Joško Klisović i brojni drugi. Kako mediji navode, u Zagrebu je danas bilo oko 1000 prosvjednika.

Komentari

loading...
-->