Lukavi manevar gradonačelnika: Privatni partner Bloka Kvatrić kupit će ga za 40 posto manju cijenu

foto: Milan Bandić Gradonačelnik Zagreba/fb

O Bloku Kvatrić vodile su se žustre rasprave na Gradskoj skupštini, a službena dokumentacija vezana uz osnivanje trgovačkog društva navedenog Bloka otkriva nešto itekako zanimljivo. Naime, privatni vlasnik će ga kupiti za značajno manji iznos, za čak 40 posto.

Podsjećamo, na zadnjoj sjednici Skupštine izglasano je osnivanje nove tvrtke koja bi trebala pokrenuti obnovu područja na mjestu nekadašnje tvornice Badel. Sukladno tomu, Grad će u u navedenu tvrtku uložiti zemljište, te raspisati javni poziv privatnom ulagaču. Ono što je oporbi itekako zasmetalo jest činjenica da će poslovni udio Grada Zagreba iznositi 49 posto, a ostatak ide privatnom partneru. Pri tome, ponuditelj za dokapitalizaciju mora ponuditi iznos jednak trenutnom temeljnom kapitalu preddruštva, koji prema procjeni iznosi oko 150 milijuna kuna.

Upravo je vrijednost zemljišta jedan od glavnih problema. Prema procjeni vrijednosti zemljišta iz ožujka kojeg je izradila tvrtka Ing ekspert ono vrijedi sveukupno 155,42 milijuna kuna, te stoji da zemljište spada u 3. kategoriju vrijednosti jer za njega nisu doneseni planovi. No, s obzirom da će se za blok Badel pokrenuti izrada urbanističkog plana za koji mjesec, tada zemljište prelazi u 1. kategoriju, čime njegova vrijednost značajno raste na čak 293,2 milijuna kuna.

Time se dovodi u pitanje o kakvom se partnerstvu uistinu radi, jer će u ovom slučaju privatni investitor će s realnim ulogom od 36,3 posto dobiti kontrolni paket od 51 posto tako osnovanog trgovačkog društva, što u upozorili i u radijskoj emisiji Radio Studenta.

Procijenivši vrijednost zemljišta na mjestu nekadašnje tvornice Badel prije, a ne nakon donošenja urbanističkog plana…

Objavljuje Strah od slobodeNedjelja, 8. studenoga 2020.


Komentari