LOŠE VIJESTI IZ NAJVEĆE HRVATSKE TVORNICE SLATKIŠA: ‘Situacija u svijetu je tako neizvjesna da jednostavno nismo imali izbora’

Kraš (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Kupci su već vjerojatno i zaboravili kako je obična mliječna čokolada nekoć davno standardno imala 100 grama. Prije ekonomske krize bilo je sasvim normalno ući u trgovinu i vidjeti cijeli red čokolada po toj težini.

Nakon što je krah tržišta nekretnina u SAD-u uzrokovao krizu koja se brzo proširila po cijelom svijetu, proizvođači su brzo smanjili pakiranja svojih proizvoda kako ne bi morali dizati cijene. I tako smo dobili čokolade od 75 i 80 grama s više šećera i manje kakaa. Danas imamo obrnut trend. Većina proizvođača je zadržala veličinu proizvoda, ali i povećala cijenu.

Jedna od njih je i najveća hrvatska tvrtka koja se bavi proizvodnjom konditorskih proizvoda Kraš grupa.

Netko bi mogao pomisliti da s takvim povećanjem cijena proizvoda ova tvrtka radi na rubu isplativosti, pa je bilo nužno prebaciti povećane troškove proizvodnje na kupce, ali nije baš tako.

Naime, Kraš grupa je u prva tri ovogodišnja mjeseca ostvarila neto dobit od 12,9 milijuna kuna, što je za 5,5 milijuna ili 75,4 posto više nego u istom razdoblju godinu dana ranije. U istom razdoblju njihovi konsolidirani ukupni prihodi su dosegnuli 257,8 milijuna kuna, što je porast od 20 milijuna kuna, odnosno 8,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Dugo su odgađali poskupljenja

Kraš nije jedina tvrtka koja usprkos dobrim poslovnim rezultatima diže cijene svojih proizvoda. Rade to i velike svjetske prehrambene kompanije poput Krafta, Unilevera, Coca-Cole i brojnih drugih. Svi oni ostvaruju rekordne prihode i dižu cijene svojih proizvoda. I ono što je najgore, najavljuju daljnja poskupljenja.

Na pitanje je li, s obzirom na dobre poslovne rezultate, Kraš grupa mogla dio poskupljenja prebaciti na tvrtku, a ne na potrošače, iz Kraša odgovaraju kako su maksimalno odgađali poskupljenje za krajnjeg potrošača te su nastojali amortizirati rast određenim unutarnjim mehanizmima.

“Trend poskupljenja sirovina i energenata na svjetskom tržištu traje skoro dvije godine. Taj progresivni rast ulaznih troškova zahvatio je i konditorsku industriju pa tako i Kraš grupu, što je osjetno podiglo cijene proizvodnje”, objašnjavaju iz Kraša.

Napominju kako je tvrtka u prvom kvartalu ove godine ostvarila dobre poslovne rezultate zahvaljujući određenim internim poslovnim politikama, a da pritom u tom razdoblju stalni rast cijene proizvodnje nisu prebacili na potrošače.

“No, globalni ekonomski trendovi su nepovoljni i postali su vrlo neizvjesni zbog vanjsko-političke situacije. Stoga u Kraš grupi nastavljamo pratiti sva kretanja te prilagođavati svoje poslovanje okolnostima, pritom stavljajući zadovoljstvo potrošača u središte poslovnog planiranja”.

Špekulativna inflacija

Ekonomski analitičar Damir Novotny ističe kako moramo razlikovati vrijednost proizvoda od cijene tog istog proizvoda.

“Pogledajte samo naftu. U ovom trenutku vrijednost nafte je 45 do 50 dolara po barelu, dok joj se cijena na tržištu kreće oko 100 dolara po barelu. To je zato što imamo brojne špekulacije, očekivanja inflacije ili očekivanje nestanka roba”, ističe analitičar.

Novotny objašnjava kako je veliki problem što inflacija koju sada imamo nije troškovna, nego je špekulativna.

“Tvrtke oblikuju cijene u očekivanju nestašice nekih roba. Hoće li cijene početi padati ako se situacija u Europi smiri, ostaje nam vidjeti. Same cijene mogu padati sve do ravnoteže točke pokrića. Ako izračunamo sve troškove i dodamo neku normalnu dobit poduzeća koja se u normalnim uvjetima kreće između pet i osam posto, tada cijene ne mogu više padati”, zaključuje Novotny.

Komentari