LOŠA VIJEST ZA ŠKOLARCE: Učenici Zagrebačke županije neće dobiti besplatne udžbenike i ostale obrazovne materijale

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Početkom tjedna stigla je dobra vijest za učenike zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, jer će oni, kao i prethodnih godina, dobiti besplatne udžbenike i ostale obrazovne materijale, no čini se da učenike Zagrebačke županije ne čeka jednaki tretman.

Na upit hoće li učenici osnovnih i srednjih škola u Zagrebačkoj županiji dobiti besplatne udžbenike i ostale materijale, odgovorio nam je Vjeran Štublin, Ovlašteni za obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje.

‘Zagrebačka županija ne osigurava sredstva za udžbenike srednjih škola’

“Vlada Republike Hrvatske financira nabavu osnovnoškolskih udžbenika, a prema našim saznanjima, troškove nabave ostalog nastavnog materijala za osnovne škole na sebe je preuzela većina gradovi i općine Zagrebačke županije za učenike sa svog područja. Kao i Vlada RH, tako i Zagrebačka županija ne osigurava sredstva za udžbenike srednjih škola”, rekao je Štublin.

Dodao je i da Zagrebačka županija, sukladno zakonskim nadležnostima, nastavlja povećati standard u prosvjeti kroz kapitalnu gradnju i energetsku obnovu objekata, naročito, kako ističe, u onim ruralnim krajevima koji do sada nisu imali adekvatnu sportsku dvoranu ili se nastava odvijala u objektima koji ne zadovoljavaju potrebe cjelodnevne nastave i boravka učenika.

Štublin kaže da je Zagrebačka županija, bez obzira na koronakrizu, odlučila nastaviti s intezivnom gradnjom i energetskim obnovama u školstvu.

Već se provode brojne investicije u školstvu

“Ove i iduće godine u planu je realizacija čak 13 značajnih kapitalnih investicija u školstvu ukupne vrijednosti 140 milijuna kuna, od čega je 80 milijuna osigurano kreditom, a 60 milijuna kuna je predviđeno vlastitih sredstava Županije. Neke od njih su već u provedbi, poput nove škole u Luki, dogradnja škole i dvorane u Pušći te gradnja sportske dvorane u Klinča Selima, Bedenici i Graberju Ivanićkom. S nešto većim iznosom, oko 62,2 milijuna kuna, energetski smo obnovili zgrade četiriju škola s našeg područja – OŠ Stjepana Basaričeka, kompleks zgrada velikogoričkih srednjih škola, Srednja škola Vrbovec i Područna škola Rakov Potok”, objašnjava Štublin.

Na kraju, podsjeća Štublin, Zagrebačka županija već dugi niz godina izdvaja gotovo polovicu svog ukupnog proračuna za potrebe u školstvu, prema čemu su, kako kaže, vodeći u Republici Hrvatskoj.

 

Komentari