Loša računica: Dva i pol milijuna kuna za autiće koji voze bez putnika

Foto: ZET

Grad ne prestaje s iznenađenjima kada je u pitanju neracionalno trošenje gradskoga novca. Ovaj puta u pitanju je dvanaest turističkih električnih vozila kojima je obogaćen ZET-ov vozni park, a koji prometuju bez putnika.

Kako prenosi Večernji list, gotovo tri milijuna kuna stajalo je dvanaest električnih vozila marke Yamaha koja su, s polaskom svakih 15 minuta, centrom grada trebala razvoziti turiste. Kako kažu sindikalisti iz ZET-a, većinu su vremena ipak provela upravo dobro uskladištena na Ljubljanici.

“Stoje ti autići uz autobuse i uglavnom samo zauzimaju mjesto. Ponekad izađu na ulicu, ali voze svega po nekoliko sati i ne polaze svakih 15 minuta, kao što je bilo rečeno da hoće. Logično je da neće prometovati cijeli dan jer toliko ne može trajati baterija, ali moglo bi se organizirati i to, s obzirom na to da ih je dvanaest. Jedni se pune, drugi voze. Ali s obzirom na to da se obično u njima voze samo vozači, jasno je zašto nisu uvijek svi u pogonu”, objašnjavaju sindikalisti iz ZET-a, čije riječi potvrđuju i podaci sa službenih stranica ZET-a.

Linije 300, 350 i 360 one su koje “pokrivaju e-city tour vozila”, s tim da prve dvije voze turiste po Gornjem i Donjem gradu, dok ova posljednja turiste vozi oko Jaruna.

Linija 360, obilazi vikendom i blagdanima, od 16 do 17.30, tri puta. Ona na liniji 350, koja se pričekati mogu na Katarininu trgu te iskoristiti za vožnju Gornjim gradom, prometuju svaki dan od 10 pa sve do 12.45 sati te polaze svakih 15 minuta, dok se s linijom 300 od Bakačeve preko Zrinjevca do Glavnog kolodvora može od 10 do 13.13, svakih pola sata.

Dakle, u prosjeku, vozila su na cesti dnevno dva i pol sata. Cijena karte je deset kuna, odjednom primaju pet putnika jer šest je mjesta, a stati mora i vozač. U slučaju lošeg vremena autići ne izlaze iz garaže iako je na predstavljanju o njima lamentirano kao o posebnom pojačanju za turiste u vrijeme adventa, no to je upitno zbog zimskih uvjeta. Pogotovo uzimajući u obzir da na ZET-ovim stranicama stoji kako, “u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, e-city tour vozila neće prometovati”.

Pitanje je koliko je uopće karata za ta električna vozila u godini dana prodano i jesu li isplatili ulaganje od tri milijuna kuna? S obzirom na to da se u polugodišnjem izvješću ZET-a ova “e-city tour vozila” uopće ne spominju, osim u jednoj rečenici u kojoj se kaže da linija 300 pripada “posebnom linijskom prijevozu”.

“Zahvaljujući električnom pogonu, riječ je o krajnje tihom i potpuno ekološki prihvatljivom obliku prijevoza”, kažu u ZET-u, a sindikalisti govore da je možda upravo to glavni razlog što ih se, zapravo, vrlo rijetko može vidjeti na zagrebačkim ulicama. Nije da ih nema nego su jednostavno “krajnje tihi”.


Komentari