Loncima lupala protiv Bandića, nazvala je policija

Zagrepčani su svoje nezadovoljstvo gradonačelnikom Milanom Bandićem izrazili 3. travnja, kada su u velikom broju izašli na balkone i prozore i lupali loncima i poklopcima.

Gordana Pasanec, jednoj od građanki koja je na taj način s ostatkom Zagreba prosvjedovala, nedugo nakon toga zaprimila je poziv od policije.

“Nisu mi pozvonili na vrata, već smo razgovarali telefonski. Bilo je nekih poziva građana kojima to (prosvjed) smeta”, kazala je.

“Moram naglasiti da su bili ljubazni, upozorili su me da je spontano lupanje ok, ali javni poziv na lupanje nije, budući su zabranjena javna okupljanja. Mada ovo nije javno okupljanje, pokušala sam i ishoditi dozvolu za petominutno prosvjedovanje na balkonima, ali je odbijeno”, tvrdi.
“Bandićevo općenito nesnalaženje, osobito sada kada smo u kriznoj situaciji, jasno pokazuje kako mu nije mjesto na čelu glavnog grada, stoga želimo pozvati sve koji žive u ovom gradu da ponovno iskažu svoje nezadovoljstvo, ali i da podrže naše zahtjeve” , kazala je Pasanec u ime Zelene akcije i Prava na grad.
Svima koji su u potresu izgubili dom Grad mora osigurati smještaj u stanovima kojima upravlja, obnova mora biti pravedna, transparentna i najbrža moguća. Ne smije se dopustiti špekulacija i zarada na muci pogođenih građana, neki su od zahtjeva.
U izradi plana obnove Grad Zagreb i država moraju kao ravnopravnog sudionika uključiti stručna udruženja i poštivati njihove zahtjeve, a u borbi protiv pandemije tražimo konkretne mjere zaštite javnog zdravlja, a ne demagogiju nesposobnog gradonačelnika, nastavljaju.
“Nastavit ćemo tamo gdje smo stali 1. veljače kada se na velikom prosvjedu protiv gradonačelnika Bandića na glavnom gradskom trgu okupilo preko 20.000 građanki i građana i kada je gradonačelnik poslao gradsku Čistoću da šmrkovima omete legitimne zahtjeve prosvjednika za život u boljem i pravednijem gradu”, kazali su.
“Budući da nam je javno zdravlje na prvom mjestu, poruku Gradu i gradonačelniku odaslat ćemo s naših prozora i balkona. Nakon prošlog ovakvog prosvjeda, policija je upozorila organizatoricu kako će idući put biti sankcionirana zbog narušavanja javnog reda i mira. Ne želimo pristati na situaciju u kojoj su mirni protesti podložni prekršajnim kaznama, dok istovremeno živimo u gradu u kojem gradonačelnik slobodno i sustavno ugrožava naše zdravlje i živote. Stoga vas Zagreb te zove, Pravo na grad i Zelena akcija pozivaju da u petak, 17. travnja u 19:00 sati izađete na svoje balkone i prozore i glasno poručite Bandiću – Dosta je!”, zaključuju.

Komentari

loading...