Zanimljiv ‘tajmning’: Načelnik Gunje optužuje Mrak Taritaš za malverzacije, ona odgovorila u svom stilu

FOTO: Facebook/ Anka Mrak Taritaš

Načelnik je član stranke Bandić Milan 365.

Načelnik Općine Gunja Hrvoje Lucić očekuje od DORH-a i ostalih nadležnih institucija u Hrvatskoj da ispitaju troškove obnove stambenih objekata u Gunji. Istaknuo je da je angažiran sudski vještak za graditeljstvo i procjenu nekretnina ING Ekspert d.o.o. iz Zagreba za procjenu vrijednosti troškova građenja, zbog brojnih upita i sumnji mješana u njega i Općinu

“Sudski je vještak utvrdio da su stvarni troškovi gradnje kuća nakon poplave u Gunji iznosili 6.800 kuna po metru četvornom s uključenim Porezom na dodanu vrijednost, odnosno s cjelokupnom projektnom dokumentacijom 6.940 kuna po metru četvornom. Gradnju tih istih objekata Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja platilo je čak 12.750 kuna po četvornom metru što je odobrila tadašnja ministrica Anka Mrak Taritaš”, izjavio je Lucić.

U nalazu vještaja stoji kako je mišljenje izdano bez pregleda unutranjih djelova zgrade i bez uvida u projektnu dokumentaciju. Lucić tvrdi i kako je on osobno u više navrata ukazivao na nepravilnosti i nelogičnosti u obnovi, te da je čak tražio i uvid u troškovnik, ali da ni njemu ni Općini on nikada nije dostavljen. Dodao je i da im nikada nije rečeno koliko je točno kuća obnovljeno, a ni koliko ih je građeno iz temelja. Siguran je da su ti podaci u minstarstvu iz kojeg nikada nisu došli u poplavljena područja.

“Moja je greška što sam to tražio usmeno. Čak i ljudi kojima su građene ili obnovljene kuće nisu dobili uvid u troškovnik. Na svakom obnovljenom kvadratu pojavljuje se razlika od 5.810 kuna za što je odgovorna isključivo bivša ministrica Mrak Taritaš jer ona je ta koja je sve držala pod kontrolom i o svemu je odlučivala”, napomenuo je Lucić.

Spomenuo i kako su radovi nekvalitetno odrađeni, da su materijali bili loše kvalitete, radnici nisu bili prijavljeni, a neke tvrtke nisu ni došle na teren nego su odmah uzele podizvođače.

“Upozorio sam i na to bivšu ministricu, ali mi je samo rekla da o radnicima na crno mogu izvijestiti ministra Mrsića, ali da će tada obnova trajati godinu dana duže. Kada god sam tražio uvid u troškovnik govoreno mi je da će mi dostaviti, ali oni nikada nisu došli do Općine niti do mene“, tvrdi Lucić koji zahtjeva brzu reakciju DORH-a.

Osim toga, spomenuo je i da je kopanje septičkih jama u Gunji ministarstvo plaćalo 60 tisuća kuna, što je još jedan primjer preplaćivanja, a baš sada, prije lokalnih izbora u Zagrebu, izašao je u javnost s tim zbog upita mještana.

Podsjećamo, za vrijeme poplava Lucić je bio član SDP-a, nešto kasnije izbačen je iz stranke. Tada je prešao u stranku Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti.

Što kaže Mrak Taritaš?

Gradonačelnička kandidatkinja nije trošila puno riječi, niti se opravdavala jednostavno je objavila fotografiju na svom Facebook profilu, koja pokazuje kakav odnos je za vrijeme obnove Lucić imao s njom.

FOTO: Facebook/ Anka Mrak Taritaš
FOTO: Facebook/ Anka Mrak Taritaš

“Ovako je to izgledalo prije nego što je Hrvoje Lucić, načelnik Općine Gunja, postao član stranke Bandić Milan 365. #ToJeBilaLjubav“, napisala je Mrak Taritaš.


Komentari