ZAGREB SE GUŠI U DUGOVIMA! ‘Treba skinuti ružičaste naočale kad je u pitanju gradska blagajna’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Kad je u pitanju gradska blagajna treba skinuti ružičaste naočale i vidjeti kako riješiti 2,2 milijarde kuna duga, rekla je kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba i predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš.

“Treba krenuti u realnost – u 2021. treba riješiti dugove koji iznose 2,2 milijarde kuna, odnosno malo manje od ukupnih proračuna Splita i Rijeke zajedno”, upozorila je Mrak-Taritaš na konferenciji za novinare.

U taj iznos su, kaže, uključeni krediti i pozajmice koji dolaze na naplatu, rješavanje višegodišnjeg deficita, dospjele, a neplaćene obveze i iznosi dugoročnih najmova.

“Zagrebu odmah na početku treba ozbiljan i stvaran rebalans proračuna, s micanjem iracionalnih ideja – kao što su prodaja Gredelja i Paromlina – iz planiranih prihoda i razumnim planiranjem rashoda u skladu s potrebama i realnim stanjem”, smatra Mrak-Taritaš.

Zagreb troši više nego što zaradi

Poseban problem Zagreba je da svake godine troši između 500 i 600 milijuna kuna više nego što zaradi. Sve općine, gradovi i županije u Hrvatskoj u zbroju imaju proračunski višak, a Zagreb od 2015. svake godine ima manjak.

“Nova Gradska uprava hitno će morati provesti mjere za stabiliziranje rashoda, rast prihoda i uravnoteživanje proračuna” upozorila je Mrak-Taritaš i dodala da je u iduće četiri godine važno projekte konačno financirati iz europskih fondova, racionalno upravljati gradskom imovinom, poboljšati naplatu potraživanja i kontrolu proračunskih korisnika.

“Javna nabava treba izaći iz sumnjivih okvira pogodovanja, rashodi i prioriteti financiranja se na svim razinama moraju urazumiti, krediti se moraju reprogramirati, a važan dio bit će i usklađivanje broja zaposlenih u gradskoj upravi i proračunskim korisnicima sa stvarnim potrebama Zagreba”, zaključila je Anka Mrak-Taritaš.

Komentari