‘Vodit ću brigu da se uvjeti života Roma u Zagrebu poboljšaju’ Škare Ožbolt ima plan za kvalitetnu integraciju manjine

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Vesna Škare Ožbolt, kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Zagreba u povodu današnjeg Svjetskog dana Roma poručila je kako želi da se njihovi uvjeti života u metropoli poboljšaju.

„Kao buduća gradonačelnica uvijek ću voditi brigu o Romima podržavajući obrazovanje, zapošljavanje, socijalnu, kulturnu i svaku drugu uključivost u život Zagreba.“

Svjetski dan Roma obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma održanog od 8. do 12. travnja 1971. godine u Londonu koji je jedan od najvažnijih događaja u njihovoj povijesti. Na njemu su usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni, proglašenje službenog romskog jezika – romani chiba, te službenim prihvaćanjem naziva „Rom“ značenja „čovjek“ na romskom jeziku. Svjetski dan je proglašen na četvrtom Kongresu 1990. u Poljskoj te se svake godine 08. travnja obilježava u cijelom svijetu.

Dio programa Škare Ožbolt je osiguravanje svih standarada života koje Zagreb nudi svojim stanovnicima, istodobno poštujući posebnost svake zajednice. Posebno će raditi na jačanju svijesti o pripadnicima svih nacionalnih manjina poglavito kada se radi o procesima odlučivanja te stvaranja formalnih pretpostavki za uključivanje njihovih predstavnika u nadležna tijela.

„Vodit ću brigu da Romi budu više osviješteni o svojim mogućnostima i načinima ostvarivanja vlastitih prava, te da se njihovi uvjeti života u gradu poboljšaju“, naglašava Škare Ožbolt.

Među najvećim problemima koji su prisutni u romskim zajednicama su slaba obrazovanost i specifični načini života koji rezultiraju neformalnim oblicima rada i društvenom marginalizacijom.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Hrvatskoj živi 16.975 Roma, dok ih je u Zagrebu 2.755.


Komentari